HPV 18-as típus

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 24 éves nő vagyok.Legutóbbi rákszűrésem eredménye P2, HPV DNS pozitív maga kockázatú, száma szerint 18-as. 3 hónapos Isonisoprine-es kúrát javasolta Doktor nőm, mennyi az esélye, hogy ennyi idő alatt el is múlik? A másik kérdésem az lenne, hogy a szájban milyen elváltozásokat okozhat, mert már egy ideje észrevettem, hogy a pofanyálkahártyán mindkét oldalt a felső fogsor mellett kis kiemelkedés van, a jobb oldalt olyan, mintha egy ér lenne, mert piros sáv van benne.Nincs fájdalom, probléma nincs vele. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: H. Larina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza citológia témában

A HPV fertőzés a méhnyak elváltozás kialakulásában nagy jelentőségű. A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat. A világon 550 ezer méhnyak- és egyéb rák kialakulásáért felelős, mely az összes daganatos megbetegedések 6, 1%-a. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális karcinómák több mint 90%-a összefügg a humán papillomavírussal (HPV) .

A HPV az egész világon megtalálható, és legalább 100 alfaja különböztethető meg, melynek egy része a bőrt, másik része a nyálkahártyát támadja meg. Ezek közül mintegy 60-féle törzs a nemi szervek tájékán, a genitális traktusban, a méhnyak, a szájüreg, a garat, a gége, a nyelőcső, a végbélnyílás környéki régió vagy a hímvessző hámján található. A HPV a ma ismert leggyakoribb szexuális úton fertőző ágens. A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára.

HPV-típusok rizikócsoportjai

magas rizikójú: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 67, 68, 70

átmeneti rizikójú: 40, 42, 43, 51, 54, 61, 62, 69, 71, 72, 73, 77, 82, 83, 84, 86, 87

alacsony rizikójú: 6, 11, 44, 55, 74

Tanácsos fül-orr-gége szakrendelésen vizsgálatra jelentkezni, szájban észleletek tísztázására.

Kérdés: 2012. június 07., 12:04; Megválaszolva: 2012. június 07., 22:37
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Veszettség fertőzés
Acute HIV?