• Kullancs elleni védőoltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Weborvos! Kislányom 2006.májusában kapta meg az első FSME-IMMUN JUNIOR kullancs elleni védőoltását. A másodikat két héttel később, a harmadikat egy évvel később 2007. áprilisában. Akkor azt mondta a doktornő, hogy három évente kell emlékeztető oltást adni. Miután vittem három év mulva, akkor azt mondta, hogy változott az emlékeztető oltások adása, most már öt évente kell beadatni. Most a jövő hónapban telik le az öt év. Viszont nemrég azt olvastam, hogy ennek a védőoltásnak 3 évente vannak az emlékeztető oltásai. Akkor most mi az igazság? Most, hogy 5 év után kapja meg az emlékeztetőt, lesz ennek hatása? Május elején mennek az osztállyal kirándulni a hegyekbe, és most attól félek nem lesz védett. Ebben szeretném kikérni remélem megnyugtató válaszukat, hogy érdemes-e még beadatni 5 év után, vagy már ennek úgy sem lesz hatása? A másik kérdésem, hogy a kislányom most februárban töltötte be a 15. évét, és ha jól tudom akkor neki még elég a gyermek adag a JUNIOR, igaz? Nem kell neki a magasabb dózisú felnőtt oltás? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Szné Kati

        Dr. Lakos András válasza a kullancs témában

        Valóban változott az oltási menetrend. Eszerint a 3 oltás után az első emlékeztetőt 3 évvel, a 4. oltás után, 50 éves korig, ötévente kell adni az emlékeztetőket, tehát, ha most oltják, nem szabályszerűen oltották, de ennek nincs jelentősége. Az oltás jóval hatékonyabb, mint ahogy az az oltási menetrendből következne. Számomra is érthetetlen, hogy miért 16 éves kornál húzzák meg a határt a junior és a felnőtt változatok között az FSME oltások esetén. Nem indokolja ezt semmi sem, több érv szól ellene, mint mellette. Az FSME oltások folytathatók Encepurral, ez sokkal olcsóbb, és talán hatékonyabb is. Itt értelmesebb határt vonnak meg, eszerint 11 év után már a felnőtt adag adandó, és szerintem is ez a helyes. Vagyis kapjon most Encepur Adults oltást, mielőtt elutazna, és nem lesz semmi baj, garantáltan védett lesz.


        Kérdés: 2012. március 14., 14:54; Megválaszolva: 2012. március 19., 18:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: