• AIDS teszt

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tiszteletem! Az alábbi helyzettel kapcsolatban szeretnék véleményt kérni. Picit több mint hat héttel (45 nappal) egy védekezés nélküli szexuális kapcsolat, valamint pontosan négy héttel (28 nappal) egy tűcsere nélküli vércukorszint-mérés után elmentem AIDS tesztre. Az antitest vizsgálat ECLIA teszt (HIV 1+2; Ag/At) segítségével történt, az eredmény: negatív. Biztosra szerettem volna menni, ezért elvégeztettem a konkrét VÍRUST kereső, PCR RNS kvalitatív tesztet is (vírusészlelés alsó határértéke 20 kópia/mL) – szintén negatív eredményt kaptam. Időközben a fiatalember is megcsináltatta az antitest tesztet (Elisa), és negatív. Tehát tőle nem fertőződhettem meg… A kérdésem: 28 nappal a sajnálatos módon tűcsere nélkül történt vércukorszint-mérés után mennyire tekinthetem a PCR RNS vírusteszt eredményét megbízhatónak? Tudom, hogy a biztosabb antitestteszt-eredményhez hosszabb idő elteltére van szükség, ezért érdekel, hogy szükséges-e mintegy 3-4 hónap múltán megismételnem a vizsgálatot, vagy felesleges, ha napra pontosan 4 héttel egy esetleges fertőzés után nincs vírus a szervezetemben? Köszönettel!

        Dr. Rákóczi Éva válasza a HIV fertőzés témában

        Tisztelt Hölgyem! A tesztet az esetleges fertőződés időpontjától számított 2–6 héten belül szabad legkorábban elvégeztetni, s ha az eredmény negatív, 3 hónap múlva ismételni kell. Első körben nem szükséges PCR vizsgálat, az antitest szintek megjelenése igazolhatja a fertőződést.


        Kérdés: 2012. február 01., 13:56; Megválaszolva: 2012. február 05., 13:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: