Dr. Rákóczi Éva

Dr. Rákóczi Éva

infektológus
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Rozsahimlo

Tisztelt Uram! Egyes esetekben a fertozest nem a tankonyvi formaban jelentkezik, foleg nem felnottkorban. A tünetek körülbelül 14-21 nappal a fertőzés után kezdődnek. A betegség első jele a nyakon és a tarkón lévő nyirokcsomók duzzanata. Körülbelül 1 nap múlva jellegzetes kiütések alakulnak ki, és mintegy 3 napig tartanak. Az arcon és a nyakon kezdődnek, és hamar átterjednek a törzsre, a karra és a lábra. A kiütés megjelenésével együtt a bőr halványan kipirul, különösen az arcon. A lezajlas utan mar nem jelentkezik ujabb, emiatt nem kell a lakasban ulnie.

Hepatitis C fertőzésem lenne?

Tisztelt Kerdezo! Ugy gondolom, megnyugodhat, a hepatitis eredmenye felol, hiszen negativ volt. A kontroll csupan ovatossagbol van. A HIV fertozest biztonsaggal nem zarja ki a negativ teszt, ezt ismetelni kell, mert lehet egy olyan ablak periodus, mikor meg a teszt negativ a fertozottseg ellenere.

hepatitis B oltás

Tisztelt Kerdezo! A hepatitis oltasokat 5 evente celszeru megismetelni. A legeyszerubb modja annak, hogy tudjuk, milyen jelenleg a lanya vedettsege, hogy megnezzuk egy vervetellel az oltasra adott korabbi antitest valaszat. Ha egy bizonyos hatart meghalad, nem kell az oltast ismetelni. Ha erre nincsen mod, az oltas megismetelheto, nem lesz belole problema.

toxoplasma

Tisztelt Holgyem! A tunetmentesseg megnyugtato, es mivel az aviditas is a hatarerteken van, ezert nem kell aggodnia. A kezelest en is ajanlanam, es a kezeles utan egy honappal nyugodtan belevaghatnak a gyermekvallalasba. Viszont nagyon jo, hogy vannak a terhesseget megelozo pontos szerologiai eredmenyei, igy a kesobbiekben, ha szukseges lesz, rendelkezik egy kiindulasi ertekkel.

Hepatitisz B gyógyitása!

A hepatitis B fertőződés kezelhető, a krónikus (idült) májgyulladás kezelésére a lamivudin, az adefovirdipivoxil, az interferon-alfa és a polietilén-glikolba "csomagolt", elhúzódó felszívódási idejű ún. pegilált vagy PEG-interferon alkalmas. A kezelés jellegéről, annak indításáról a kezelőorvos dönt, nagyon fontos a folyamatos orvosi ellenőrzés és gondozás.