• Hashimoto-thyreoiditis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Betegségem 22 éve kezdődött, 7 éve napi fél tbl Letrox 50-et szedek. Kezdetben csak Metothyrint kaptam néhány évig, TSH-m 0,03 - 40,1 között ingadozott többször is. Jelenleg TSH 2,89 mIU/L. Ennek ellenére tipikus alulműködéses tüneteim vannak (száraz bőr, hajhullás, fázósság és fáradékonyság, szorulásra hajlam, súlytöbblet és hajlam a hízásra, depressziós hangulatra, lábszáron ödéma). Évente 1-szer TSH-t néznek (a megyei gondozó), T3, T4-et nem, mivel a háziorvos nem kérheti. Kérdésem: lehetséges, hogy normál TSH ellenére mégis kevés a hormonpótlás, alulműködés áll fenn? Hova fordulhatnék, milyen vizsgálat tudná kideríteni? (Vidéken élek, Bp-től 250 km-re). Válaszát köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a Hashimoto thyreoiditis témában

        Tisztelt kérdező! Amennyiben az agyalapi mirigy hormontermelő képessége nem tökéletes, nem tud elég TSH-t termelni, előfordulhat, hogy alacsony fT4 normális vagy alacsony TSH mellett fordul elő. Ezt secunder hypothyreosisnak nevezzük. Mivel önnél korábban volt 40 mIU/ml-es TSH érték is, ez nem túl valószínű, hiszen jól reagált az agyalapi mirigye a hypothyreosisra. Ha önt magnyugtatná az fT4 mérése endokrinológiai szakrendelést kellene felkeresnie.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 24., 10:16; Megválaszolva: 2011. május 26., 21:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés