Hashimoto kiváltó oka

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Idén januárban Hashimoto-t állapítottak meg nálam (T3, T4 érték tartományon belül, TSH 5,500) . Napi 1x Syntroxine 25 mikrogrammot szedtem rá. A novemberi TSH értékem 4,080 volt, ezért most a 25-ös Syntroxine helyett 50-eset kell szednem. Óvodás korom óta volt elég gyakran a számon herpesz. 12-13 éves koromtól pedig sűrűn volt ilyen-olyan foggyulladásom (fiatal korom ellenére már most 7 fogam hiányzik) . 17-18 éves koromtól - visszatekintve már gyerekként is - sokszor pánikroham, félelemérzet, szorongás gyötört. Azért írtam le nagyvonalakban az előzményeket, hogy Öntől segítséget kérjek. Az interneten több helyen utánaolvastam a Hashimoto-nak (talán nem kellett volna, de nem bírtam ki) . Biztosan én erőltetem túlzottan, de szeretném, ha a betegségem kiváltó oka lenne megtalálva, nem pedig ezt a gyógyszert kellene életem végéig szedni. Olvastam az EBV-ről is például. Érdemes lenne csináltatnom annak irányába laborvizsgálatot? Az orvosomnak a pszichés problémáimat is elmondtam, és kérdeztem, nem válthatta-e ki az a betegséget, de nem látja valószínűnek. Gluténmentes diétába kezdtem 2-3 hete, de csak a pajzsmirigy gondom miatt, mert emésztési problémáim sosem voltak. Ettől függetlenül érdemes akár lisztérzékenység szűrésére is elmennem? Megnéztem pár régi orvosi papíromat, és ami talán fontos lehet: 2017-ben szájszárazság miatt immonológián voltam, ahol az ANA érték 76 volt, valamint az igA 0,63 (az orvos mondjuk nem említette, hogy bármilyen probléma lenne ezzel) . 2018-ban pedig egy nőgyógyászati hormonvizsgálaton voltam, mert 12 éves korom óta a menstruációs ciklusom 38-45 napos. Akkor a TSH-m 4,950 volt. Gondolom, nem számottevően magas érték, mert a nőgyógyász nem említette meg problémaként. Ezeket azért írtam le, hogy lássa, milyen értékeim voltak korábban rosszabbak. Próbáltam rövid lenni, de minden fontosabb adatot és kérdést megosztani Önnel. Kérném véleményét abban, hogy érdemes-e a kiváltó okokat megkeresni, és arra milyen vizsgálatok elvégzése javasolt? Válaszát előre is köszönöm szépen.

Dr. Dunás-Varga Veronika válasza Hashimoto thyreoiditis témában

Kedves Kérdező!

A Hashimoto thyreoiditis egy autoimmun betegség. Aminek van egy genetikai alapja, egy öröklött hajlam az egyénnek a betegség kilakulására, amit különböző külső vagy belső triggerek aktiválnak. Annyira sok minden lehet az aktiváló faktor ( stressz, vírusok, dohányzás stb., stb.) hogy gyakorlatilag képtelenség rámutatni az egyik okra, hogy az a felelős. Emiatt én személy szerint nem tartom érdemesnek a kiváltó okot mindenáron kutatni, de ha Önnek ez fontos, egy két vizsgálatot még megcsináltathat.

EBV-n, ha saccolnom kellene a lakosság közel 90%-a már átesett 30-40 éves korára,úgy gondolom az ez irányba végzett laborvizsgálat nem vinné előrébb. Nagy eséllyel azt igazolná, hogy a szervezete találkozott már a vírussal, de hogy mikor, az nem derülne ki.

A gluténérzékenység, mint másik nagyon gyakori autoimmun betegség tud társulni Hashimoto thyreoiditishez. Cöliákia irányába tehet pár vizsgálatot, ha nagyon szeretne: gyomortükrözés és szövettani mintavétel lenne a legpontosabb, pusztán vérvétel nem ad mindig valós eredményt. Mind a gluténérzékenység, mind a Hashimoto thyreoiditis egy jól kezelhető, remisszióban tartható, tünetmentessé tehető betegség, de nem gyógyítható. Ha a kiváltó okot esetleg meg is találná, akkor is szükséges lenne valamiféle terápia, akár gyógyszer, akár diéta az.

( Azok számára, akik nem cöliákiások, vagy gluténérzékenyek, nem feltétlen szükséges gluténmentes étrendet követniük, főleg, mivel a készen kapható gluténmentes termékek magas hozzáadott cukor- és keményítőtartalmúak, amely nem előnyös egy lelassult anyagcsere állapotban, amivel a Hashimoto gyakran jár).

Kérdés: 2022. november 25., 15:44; Megválaszolva: 2022. november 25., 20:52

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Fehérvérsejt kóros-e a labor...
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy, Érdeklődni szeretnék, hogy a csatolt labor eredményeiben van-e bármi kóros?! A fehérvérsejtszám (4.2) nem gond-e?...
Melanoma esetleges áttéttel
Tisztelt Doktor Úr! A 45 éves feleségem áttétes melanómával gondozott beteg. Az utolsó UH vizsgálat alatt 2 elváltozást találtak, egyet a jobb...
Vélhetően nem cöliákia van a...
Üdvözlöm! Előzetesen a hasi ultrahangom kapcsán beszéltünk, ahol a vékonybél mérsékelt meteorismusát állapították meg, hogy SIBO illetve...
Inzulin rezisztencia?
Kedves Doktor Úr! Csatoltam a vérképemet. Meg tudná ebből mondani, hogy van-e inzulin rezisztanciám, vagy nincs? Nagyon szépen...
Reflux savtúltengés
Tisztelt Szakértő! Fél éve kezdtek el kezelni gyomorsav túltengés miatt. Fennállt már egy ideje, de akkor elmentem orvoshoz. Kaptam Nolpaza 40mg...