• Prolaktin?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! 21 hónapos kisfiam 7 hónapig szoptattam, (tehát több mint egy éve már) de azóta is van némi tejcsorgás mindkét mellemből. Úgy tudom, hogy okozhatja a magas prolaktinszint. Viszont olvastam, hogy a magas prolaktin szintet az agyalapi mirigy adenómája is okozhatja, ahol tünet pl. tejcsorgás, és temporálisan beszűkült látótér, ami nálam szintén beigazolódott. (mindkét oldalon 5 fokban) Valamint szédülés (vestibuláris működészavart állapítottak meg otoneurológián), fáradékonyság, étvágytalanság, migrén, libidó csökkenés, plusz egy 3 cm-es hideg göb a pajzsmirigyben, (hormoneltérés nincs). Agyi MRI: 5 helyen lacunáris infarctus, vagy kezdődő demyelinizációs folyamat? Kérdéseim a következők: Lehet, hogy a nyitott MRI a rosszabb minőség miatt nem mutatott ki egy esetleges hipofízis elváltozást? Vagy a magas prolaktin a szülés után 2 évvel még "természetes"? Tudom egy kissé zavaros a tünethalmaz, de annyira bízom benne, hogy valaki "összerakja" végre, talál valami összefüggést, és végetér ez a féléves rémálom, ami alatt ez az egész egyszerre derült ki, és végre nem érzem magam ennyire gyengének és fáradtnak. megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a hypophysis adenoma témában

        Kedves Kérdező! A koponya MR kimutatta volna a hypophysis elváltozást. Kérdés, hogy Önnek magasabb e prolactin szintje, mert azt nem írta, hogy megnézték volna. Ha tényleg magasabb a prolactin szint, azt nem csak az agyalapi mirigy túlműködése okozhatja, hanem petefészek elváltozás is. A többi tünete a fáradékonyság, libidócsökkenés, étvágytalanság az nincs összefüggésben ezzel, inkább hangulati probléma lehet. A szülés után lehet elhúzódóan magas a prolactin szint, nem biztos, hogy kóros. Nőgyógyászati és ismételt endocrinológiai vizsgálat javasolt.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 20., 21:49; Megválaszolva: 2011. május 24., 19:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: