Közönséges galaj gyógynövény pajzsmirigyproblémákra?

21 éves fiatalember vagyok pajzsmirigy problémákkal: strúma inhomogén szerkezet és elve magasabb volt a határértéknél jóval 5.58 as tsh, arra szedek azóta is L-thyroxin-t, amivel határon belül van. Halottam, hogy jó a közönséges galaj gyógyteaként a pajzsmirigy alul és túlműködésre is. Hol lehet ilyet kapni? Vagy még milyen gyógynövény van rá?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Sebő Zsuzsanna válasza gyógynövény, pajzsmirigy témában

Mivel homeopata vagyok, és nem fitoterapeuta, kérdését továbbítottam egy gyógynövényekben jártas szakembernek, aki az alábbiakat válaszolta:

A Galaj (tejoltó, ragadós és a közönséges) a népi gyógyászat szerint golyvára hatásos, ha belsőleg teaként, illetve külsőleg lemossák, átmossák a pajzsmirigy területét.

Hatóanyagait tekintve a vese, máj, hasnyálmirigy megbetegedéseit gyógyíthatja, teája idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő, erős vértisztító tulajdonságú. Külsőleg is hatásos a bőr egyéb elváltozásaira, a szájüregi súlyos betegségekre is gyógyhatású (öblögetés) .

A tanácskérő olvasó számára egy vértisztító, vese méreganyagait kivezető teakeverék nagyon jól jöhet (Herbaházban, gyógynövényboltban megveheti a hozzávalókat):

• árvacsalán,

• közönséges aranyvessző,

• galaj (bármilyen tejoltó-, közönséges-, ragadós)

azonos arányú keveréke.

Ebből egy teáskanál teafüvet 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 10 percig lefedve áztatjuk, majd lehűtjük és éhgyomorra legalább a felét elfogyasztjuk.

A napi max. adag 3 csésze tea. Ennek a teának a fogyasztását 4 hét után abba kell hagyni.

Ezután elképzelhető a galaj mono teakénti fogyasztása, napi 3*.

Amennyiben vannak tünetei (erős szívdobogás, fokozott izzadás, feszültség) , akkor arra még külön ki lehet térni a tea összeállításánál (galagonya, orbáncfű stb.) .

A véleményem az, hogy a gyógyszerszedés és teafogyasztás csak folyamatos felügyelet (orvosi és fitoterapeuta) mellett lehet eredményes, enélkül kockázatos. Németh Imréné Éva fitoterapeuta

Dr. Sebő Zsuzsanna
Kérdés: 2011. március 21., 23:39; Megválaszolva: 2011. március 24., 10:34
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint
Pajzsmirigy aspirációs citológiai...