Magas kortizol

Nemrég kiderült, hogy a kortizol szintem jelentősen magas (azt hiszem 77) , hasi UH szerint pedig majdnem kétszer akkora az egyik mellékvesém, mint a másik, viszont homogén, nem daganat. A tüneteim fogamzásgátló szedése óta jelentkeztek, 24 kg hízás 3 év alatt (1 év tablettaszünettel) , izzadás, arcpír, magas koleszterin és triglicerid, gyakran magas vérnyomás. Hogy lehet ezt kezelni?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza kortizol témában

Tisztelt kérdező!

Ez minél hamarabb kivizsgálandó és kezelendő állapot!

A kezelés a diagnózistól függ. Mivel csak az egyik mellékvese nagyobb, feltehető, hogy a magas hormonszintet ennek túltermelése okozza. Ha az igazolódik, hogy a megnagyobbodott mellékveséje a hormontúltermelés okozója, ennek műtétje a legvalószínűbb kezelés.

Endokrinológiai szakrendelést keressen fel minél hamarabb!

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. szeptember 23., 09:28; Megválaszolva: 2010. szeptember 25., 17:25
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Erőtlenség, alacsony tesztoszteron...
Tisztelt szakorvos! Immáron 2 éve fennálló eddig még nem diagnosztizált betegségem miatt erőnlétem jelentősen megromlott, csak rövid távon...
Kortizol overnight teszt
Tisztelt doktornő! Voltam egy kortizol overnight teszten és az eredmény 27 nmol/l lett. Referencia értéknek a 171-536 nmol/l tartományt adták meg...
Alacsony kortizol szint
Tisztelt Doktor úr/nő! Én egy 22 éves fiatal lány vagyok és évek óta orvoshoz járok, rossz vérkép miatt valamint állandó vashiány (6) miatt....
kortizol vs. terhesség
Tisztelt Doktor Úr / Nő! PCOs problémaval küzdök, amire Metformint szedek, 3 hónapja. Úgy látom hat a gyógyszer, mert már van magamtól is...
kortizol
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Jelentős túlsúllyal küzdök, ami különösen négy éve szabadult el, kislányom születése óta. Lassan a 120 kg-ot...