• Erőtlenség, alacsony tesztoszteron és Kortizol szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt szakorvos! Immáron 2 éve fennálló eddig még nem diagnosztizált betegségem miatt erőnlétem jelentősen megromlott, csak rövid távon remegő lábakkal járó kerettel tudok közlekedni.Erőtlenségem egy megfázással kezdődött, majd folyamatos fáradtsággal, beszéd lassulással, 13kg fogyással (miközben rettentő sokat ettem), meglassult járással, általános meglassulással, megmerevedő végtagokkal majd 6kg hízással(miközben alig volt étvágyam) folytatódott.Tüneteim között jelentkeztek bizsergéses és kar/láb fájós tünetek is. A következő vizsgálatokon vagyok túl, amelyek nem találtak eltérést: Röntgen(mellkas), CT-k (Hasi, mellkas, koponya), MRI nyaki+koponya, PET-CT, 2 biopszia, rézanyagcsere, normál, autoimmun- és tumormarker laborok. A leleteim rendszerint negatívak, tumornak nyoma sincs.Szakorvosi javaslatra (mert minden szakorvos autoimun folyamatra gyanakodott) voltam plazmaferezis kezelésen és vele egyidőben kaptam Medrol-t. Ezek hatására jelentős javulás következett, mely a kezelést követő 1, 5 hónap elteltével(a Medrol elhagyásával) ismét állapot romlásba fordult. Ezt követően voltam Endokrin labor vizsgálaton, ahol a Tesztoszteron érték 1.81 ng/mL (Ref. tart.:2.80-8.00 ng/mL) a Kortizol érték 1.1 ug/dL (Ref.Tart.:8.00-25.00 ug/dL), az IGF-1 299.8 ng/mL (Ref.Tart.:70.0-210.0 ng/mL) volt, de a FSH, LH, Prolaktin és TSH értékek jók voltak. Ezt követően majdnem 2 hónap elteltével a következő eredményeket kaptam: Tesztoszteron érték 2.51 ng/mL (Ref. tart.:2.80-8.00 ng/mL) a Kortizol érték 6.360 ug/dL (Ref.Tart.:8.00-25.00 ug/dL), LH 1.43 IU/L (Ref.Tart.:1, 7-8, 6 IU/L), az IGF-1-et nem sikerül ismételtetni, míg a FSH, Prolaktin és TSH jók voltak. Kérdésem, a Medrol abba hagyását követően kell e, ha igen mennyi időt kell várni a labor vizsgálat elvégzése előtt? A megosztott információ alapján számíthatok e kezelésre, ha igen, várhatóan milyen kezelésre? Köszönettel. E.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a kortizol témában

        Tisztelt kérdező! A laboreredményeiben a legfeltűnőbb a nagyon alacsony kortizol szint, aminek a Medrol elhagyása után ennyi idővel már jobbnak kellene lenni. A kortizol hiánya okozhatja a leírt tüneteket, és nagyon fontos a pótlás és a hiány okának kiderítése. A tesztoszteron hiánya is jelentős és ennek is a végére kell járni, mert lehet a két hiányállapotnak közös oka is. Mindenképpen tapasztalt endokrinológus felkeresését javaslom mihamarabb a további kivizsgálások lefolytatása miatt! A kezelés természetesen az ok függvénye, de a hormonhiányokat pótolni kell.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2017. december 05., 11:55; Megválaszolva: 2017. december 05., 21:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Vércukornaplózás
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        A hüvelyszárazság nem szégyen
        A hüvelyszárazság a mindennapok során kellemetlen tüneteket okozhat.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.