Erőtlenség, alacsony tesztoszteron és Kortizol szint

Tisztelt szakorvos! Immáron 2 éve fennálló eddig még nem diagnosztizált betegségem miatt erőnlétem jelentősen megromlott, csak rövid távon remegő lábakkal járó kerettel tudok közlekedni.Erőtlenségem egy megfázással kezdődött, majd folyamatos fáradtsággal, beszéd lassulással, 13kg fogyással (miközben rettentő sokat ettem) , meglassult járással, általános meglassulással, megmerevedő végtagokkal majd 6kg hízással (miközben alig volt étvágyam) folytatódott.Tüneteim között jelentkeztek bizsergéses és kar/láb fájós tünetek is. A következő vizsgálatokon vagyok túl, amelyek nem találtak eltérést: Röntgen (mellkas) , CT-k (Hasi, mellkas, koponya) , MRI nyaki+koponya, PET-CT, 2 biopszia, rézanyagcsere, normál, autoimmun- és tumormarker laborok. A leleteim rendszerint negatívak, tumornak nyoma sincs.Szakorvosi javaslatra (mert minden szakorvos autoimun folyamatra gyanakodott) voltam plazmaferezis kezelésen és vele egyidőben kaptam Medrol-t. Ezek hatására jelentős javulás következett, mely a kezelést követő 1, 5 hónap elteltével (a Medrol elhagyásával) ismét állapot romlásba fordult. Ezt követően voltam Endokrin labor vizsgálaton, ahol a Tesztoszteron érték 1.81 ng/mL (Ref. tart.: 2.80-8.00 ng/mL) a Kortizol érték 1.1 ug/dL (Ref.Tart.: 8.00-25.00 ug/dL) , az IGF-1 299.8 ng/mL (Ref.Tart.: 70.0-210.0 ng/mL) volt, de a FSH, LH, Prolaktin és TSH értékek jók voltak. Ezt követően majdnem 2 hónap elteltével a következő eredményeket kaptam: Tesztoszteron érték 2.51 ng/mL (Ref. tart.: 2.80-8.00 ng/mL) a Kortizol érték 6.360 ug/dL (Ref.Tart.: 8.00-25.00 ug/dL) , LH 1.43 IU/L (Ref.Tart.: 1, 7-8, 6 IU/L) , az IGF-1-et nem sikerül ismételtetni, míg a FSH, Prolaktin és TSH jók voltak. Kérdésem, a Medrol abba hagyását követően kell e, ha igen mennyi időt kell várni a labor vizsgálat elvégzése előtt? A megosztott információ alapján számíthatok e kezelésre, ha igen, várhatóan milyen kezelésre? Köszönettel. E.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza kortizol témában

Tisztelt kérdező!

A laboreredményeiben a legfeltűnőbb a nagyon alacsony kortizol szint, aminek a Medrol elhagyása után ennyi idővel már jobbnak kellene lenni. A kortizol hiánya okozhatja a leírt tüneteket, és nagyon fontos a pótlás és a hiány okának kiderítése. A tesztoszteron hiánya is jelentős és ennek is a végére kell járni, mert lehet a két hiányállapotnak közös oka is. Mindenképpen tapasztalt endokrinológus felkeresését javaslom mihamarabb a további kivizsgálások lefolytatása miatt! A kezelés természetesen az ok függvénye, de a hormonhiányokat pótolni kell.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2017. december 05., 11:55; Megválaszolva: 2017. december 05., 21:45
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Kortizol overnight teszt
Tisztelt doktornő! Voltam egy kortizol overnight teszten és az eredmény 27 nmol/l lett. Referencia értéknek a 171-536 nmol/l tartományt adták meg...
Alacsony kortizol szint
Tisztelt Doktor úr/nő! Én egy 22 éves fiatal lány vagyok és évek óta orvoshoz járok, rossz vérkép miatt valamint állandó vashiány (6) miatt....
Magas kortizol
Nemrég kiderült, hogy a kortizol szintem jelentősen magas (azt hiszem 77) , hasi UH szerint pedig majdnem kétszer akkora az egyik mellékvesém, mint a...
kortizol vs. terhesség
Tisztelt Doktor Úr / Nő! PCOs problémaval küzdök, amire Metformint szedek, 3 hónapja. Úgy látom hat a gyógyszer, mert már van magamtól is...
kortizol
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Jelentős túlsúllyal küzdök, ami különösen négy éve szabadult el, kislányom születése óta. Lassan a 120 kg-ot...