Kortizol hormon

Reggel vették le a vért mind a háromszor nyolckor éh gyomorra.Voltam már endokrinológusnál ő javasolta a fogamzásgátló elhagyását. A laborom jó az uh jó volt.Decemberbe megyek vissz a doktor úrhoz az eredménnyel amiben a kortizol 455.Köszönöm eddigi válaszait.

WEBBeteg Szakértő válasza kortizol témában

Kedves kérdező!

A kortizol napszaki ritmus szerint választódik el. Éjjel nagyon alacsony a szintje, hajnalban a legmagasabb. Ezért amikor ezt a napszaki ritmust vizsgáljuk, éjfélkor és reggel 6-8 óra között vesszük le a vért. A napszaki ritmus beszűkülése lehet az első figyelemfelhívó jel a kortizol túltermelésére.  (tehát az éjjeli csökkenés elmaradása) Minél később vesszük le a nap folyamán a vért, annál alacsonyabb lesz a kortizol érték is, tehát ilyenkor már nem érdemes vizsgálni. Ha mellékvese túlműködésre van gyanú a klinikai tünetek alapján, (erre vonatkozóan nem írt adatokat) a napszaki ritmus vizsgálata mellett lehet ún. dexamethason szupressziós tesztet végezni. Ekkor éjfélkor vesz be meghatározott mennyiségű dexamethason tablettát a paciens,   (ezt az orvos szokta adni) majd reggel nézik a kortizol szintet. Ha ebben a tesztben megfelelő mértékű kortizol szint csökkenét mutatanak ki, nincs ok az aggodalomra. A harmadik szűrővizsgálat a kortizol túltermelés kimutatására a 24 órán keresztül gyüjtött vizeletből történő kortizol meghatározás. Amennyiben ezen tesztek valamelyikében kortizol túltermelésre van gyanú, indokolt a részletesebb kivizsgálás. 

Kérdés: 2009. november 22., 10:53; Megválaszolva: 2009. november 22., 10:53
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Erőtlenség, alacsony tesztoszteron...
Tisztelt szakorvos! Immáron 2 éve fennálló eddig még nem diagnosztizált betegségem miatt erőnlétem jelentősen megromlott, csak rövid távon...
Kortizol overnight teszt
Tisztelt doktornő! Voltam egy kortizol overnight teszten és az eredmény 27 nmol/l lett. Referencia értéknek a 171-536 nmol/l tartományt adták meg...
Alacsony kortizol szint
Tisztelt Doktor úr/nő! Én egy 22 éves fiatal lány vagyok és évek óta orvoshoz járok, rossz vérkép miatt valamint állandó vashiány (6) miatt....
Magas kortizol
Nemrég kiderült, hogy a kortizol szintem jelentősen magas (azt hiszem 77) , hasi UH szerint pedig majdnem kétszer akkora az egyik mellékvesém, mint a...
kortizol vs. terhesség
Tisztelt Doktor Úr / Nő! PCOs problémaval küzdök, amire Metformint szedek, 3 hónapja. Úgy látom hat a gyógyszer, mert már van magamtól is...