Alacsony kortizol szint

Tisztelt Doktor úr/nő! Én egy 22 éves fiatal lány vagyok és évek óta orvoshoz járok, rossz vérkép miatt valamint állandó vashiány (6) miatt. Magas a süllyedés (40) és a CRP (17) . Valamint tavaly voltam a belgyógyászaton, ahol egy teljes vérképből kiderült hogy nagyon alacsony a kortizolom (3 a megadott 8-15 közötti érték helyett) . Tüneteim: fáradékonyság, időnként fejfájás, rosszullét hányingerrel egybekötve, ritkán gyomorgörcs. Arra lennék, kíváncsi, hogy mitől lehetnek ezek az elváltozások. Főleg a kortizol miatt aggódok, mert elég elkeserítő volt amit az interneten olvastam az alacsony kortizolról. Valamint ha pótolni kell, akkor az igen erős szteroidot jelent nem? Van valamilyen mellékhatása a gyógyszernek? Előre is köszönöm válaszát Üdvözlettel: Anonym

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza kortizol témában

Tisztelt kérdező!

A kortizol napszaki ritmusban termelődő hormon. A vérszintje hajnalban-kora reggel a legmagasabb, éjfél körül a legalacsonyabb. Ha a vérvétel 8 óra után történt, akkor az alacsony érték oka az, hogy ilyenkor már csökken a keringő hormon szint a vérben. A kortizol csökkent termelődése fogyást, hasmenést, fáradékonyságot okoz, a bőr barnásan elszíneződik stb. (Addison-kór) Az ilyen betegeknél a steroidokkal azt a hormonmennyiséget adják vissza, amit a szervezet nem tud megtermelni, nem pedig plusz hormont juttatunk a szervezetbe a szükségleten felül. Ez elég ritka betegség.

A rossz vérképpel és a magas süllyedéssel fontos foglalkozni. Sok minden szóba jöhet.

Haemetológiát és endokrinológiát javaslok felkeresni, így mindkét kérdésre választ kaphat. Lisztérzékenység szürés is javsolható.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. október 17., 22:25; Megválaszolva: 2010. október 19., 16:26
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Erőtlenség, alacsony tesztoszteron...
Tisztelt szakorvos! Immáron 2 éve fennálló eddig még nem diagnosztizált betegségem miatt erőnlétem jelentősen megromlott, csak rövid távon...
Kortizol overnight teszt
Tisztelt doktornő! Voltam egy kortizol overnight teszten és az eredmény 27 nmol/l lett. Referencia értéknek a 171-536 nmol/l tartományt adták meg...
Magas kortizol
Nemrég kiderült, hogy a kortizol szintem jelentősen magas (azt hiszem 77) , hasi UH szerint pedig majdnem kétszer akkora az egyik mellékvesém, mint a...
kortizol vs. terhesség
Tisztelt Doktor Úr / Nő! PCOs problémaval küzdök, amire Metformint szedek, 3 hónapja. Úgy látom hat a gyógyszer, mert már van magamtól is...
kortizol
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Jelentős túlsúllyal küzdök, ami különösen négy éve szabadult el, kislányom születése óta. Lassan a 120 kg-ot...