• 3 évesen 90 cm

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő!

        Kérdésem 3 éves kislányomra vonatkozik, aki egy kétpetéjű lány ikerpár egyik tagja. 36. betöltött hétre születtek a lányok: a kisebbik 51 cm, 2690 g-mal, a nagyobbik 53 cm 3250 g-mal. Ez normálisnak mondható ikrek esetén.

        A kérdés azért merült fel, mert kisebbik lányom (igaz, folyamatosan) de nagyon lassan növekszik. Most volt 3 éves és csak 90 cm.

        Mi magasak vagyunk. A férjem 196 cm, én magam 185. A kisfiam 8 évesen 148 cm, az ikerpár másik tagja 3 évesen 100 cm magas. (Igen, 10 cm van a két gyerek között! )

        Tudom, hogy a kétpetéjű ikrek ennyire különbözőek lehetnek, és nem is izgatnám magam túlzottan (na jó, egy kicsit...), de beszélgetések folyamán már előkerültek az endokrinológia, és a növekedési hormon szavak... Viszont a gyerekorvosunk szerint nem kell evvel foglalkoznom.

        Kérdésem Önhöz: tényleg nem kell evvel foglalkoznom? Vagy még korai? Ha valami gond van, az később derül csak ki? Vagy kérjek beutalót mégis a doktornőnktól egy endokrinológiai vizsgálathoz? Tényleg, ez hogyan zajlik?

        Előre is köszönöm, hogy időt szakít rám, és várom válaszát!

         

        Kné Mónika

        WEBBeteg szakértő válasza a növekedés témában

        Tisztel anyuka!

        3 évesen a 90 cm valóban az alacsonyak közé tartozik. Mivel önök magasak, azt javaslom, hogy már most menjenek el gyermekendokrinológiai vizsgálatra. Itt vérvételek fognak történni, ahol megnéznek hormonszinteket, lisztérzékenységre szűrnek stb., kiderítik, hogy a kislány egészséges de alacsony, vagy van valami gond. Ez azért is jobb ilyen kicsi korban, mert ha találnak valami problémát, amit kezelni kell, annál több eredményt lehet elérni (centiméterben pl.), minél korábban kezdik a kezelést.


        Kérdés: 2010-03-18 17:36:27; Megválaszolva: 2010. március 18., 17:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: