Növekedés

Kedves Doktornő! 13 éves kislányomról szeretném megtudni, hogy alacsony növésű-e ön szerint.Férjem 172 cm, én 164 cm vagyok, a 21 éves fiam 175 cm magas. A kislányom már évek óta 148 cm, kb.60 kilogramm. A menstruációja 10 éves korában már elkezdődött, ami rendszeresnek mondható.Terhességem alatt minden rendben zajlott, nem iszom és nem dohányoztam soha. A születési súlya 2600 gr.és 50 cm hosszú volt.Időre és könnyen megszületett.Orvosi vizsgálaton még nem voltam vele.Szeretném öntől megtudni, hogy érdemes-e elvinnem endokrinológiai vizsgálatra.Kell-e aggódnom a magassága miatt? Köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza növekedés témában

Tisztelt kérdező!

Sajnos a kislány meglehetősen korán felserdült, és a menses megjelenése után a lányok növekedése lassul, majd megáll. Érdemes lenne gyermekendokrinológiára elvinnie, ahol egy kézröntgen vizsgálattal meg tudják azt mondani, hogy fog-e nőni. Illetve ki tudnak zárni olyan betegségeket, amik alacsony növekedést okozhatnak.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. május 22., 09:44; Megválaszolva: 2015. május 22., 17:41
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint