növekedés

Kedves Doktornő! Lányomat 8 évesen vizsgálták endokrinológián alacsonynövés miatt. A leleten ez található: Csontkora kb 5 év 9 hó, D3 vitamin szintje alacsonyabb, kollagén keresztk., valamint oszteokalcin és IgA magasabb a normálisnál, a többi (TSH supersens, T4 szabadfrakció, DHEA-S, Parathormon, Transglut. Iga, Gliadin IgA, Gliadin IgG, Csont AP, májizoenz.1AP, 2AP, inteszinális Ap, alkalikus foszfatáz) rendben. Javaslat a D vitamin szedése volt. Akkor ezt úgy értelmeztem, hogy nincs más teendő, most viszont elbizonytalanodtam ennyi év után, mert lányom 14 éves és 147 cm (12 évesen menstruált) . Mégis vinnem kellett volna további vizsgálatokra? Annyi még, hogy én magam is 152 cm, és családunk nagy része szintén alacsony, ezért eddig nem aggódtunk. Most viszont az tapasztalom, hogy lelassult a növekedése. Fog még nőni vajon?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza növekedés témában

Tisztelt kérdező!

Valóban jó lett volna ellenőrzésekre vinni a gyermeket, mert a növekedési ütemet csak így lehetett volna vizsgálni.Így ha ez elmarad a normálistól további vizsgálatokat indikálni. Ez a magasság elég kicsi, és bár még van esély a növekedésre, sok cm már nem várható. A serdülés normálisan indult, és korának megfelelően zajlott. gyermek-endokrinológiai szakrendelésen kézröntgen vizsgálattal meg lehet azt mondani, hogy milyen növekedés várható még. ha nincs semmi kóros a háttérben, vélhetően családi alacsony növekedés állhat a termet hátterében.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. május 12., 10:39; Megválaszolva: 2015. május 12., 16:02
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint