Pajzsmirigy-hormon abbahagyása

Tisztelt Doktornő!

A nőgyógyászom javaslatára hormonvizsgálatot végeztek. Minden a megadott tartományon belül volt, kivétel TSH 4.85 uIU/ML  (0.40-4.20 volt a referenciaérték).FT3-4.66 pmol/L, FT4 14.37 ezek a referenciaértéken belül vannak.

Az endokrinológus hypothyreosist állapitott meg és megkezdte az L-Thyroxin fokozatos felépitését 25 ugr-mal, melyet egy hét után 50 ugr-ra emelt.

Az értékek igy változtak:

TSH 4.10 uIU/ML, FT3 4.33 pmol/L, FT4 15.97 pmol/L.

Az utolsó értékeim: TSH 4.470 umol/l, FT3 5.7 pmol/l, FT4 16.39 pmol/l és most 75 ugr-ra emelné a thyroxint.

Egy másik endokrinológus azt mondta, nem javasolja egyáltalán a thyroxin szedését, mivel az értékeim nem mutatnak kóros eredményt és szerinte a thyroxin fokozatos csökkentésével el is hagyhatom a gyógyszer szedését.

Másik belgyógyászhoz azért mentem el, mert az az orvos aki felirta a Thyroxint, cukorterheléses vizsgálatot is végeztetett és a következő értékekre Merkformin szedését irta elő:

Glucose terhelés 0 perc 4, 96

Glucose terhelés 120 perc: 3, 95

Insulin terhelés 0 perc: 4, 14

Insulin terhelés 120 perc: 17, 21

A másik belgyógyász endokrinológus viszont letiltotta ilyen értékekre a Merkformin szedését mivel a PCO betegség egyetlen kritériumának sem feleltek meg az ultrahangos nőgyógyászati leleteim és a cukorterheléses vizsgálat sem mutatott semmit, mégis Merkformin szedését javasolta az előző orvos mert szerinte PCO-ban szenvedek. Valóban a nőgyógyászati leletem és a 6 hormonvizsgálat eredményei is tökéletesek.Ilyen panaszom nem volt, nem értettem a cukorterheléses vizsgálat indokát sem.

Ezek után a kérdésem lenne, hogy amennyiben 1 hónapja szedem a Thyroxint (ezidő alatt a magánklinikán 3 db vérvizsgálatot készittetett az orvos, lásd eredmények fent) lehetséges-e az adagolás fokozatos csökkentésével elhagyni a hormon szedését.Jelenleg 50 ugr-t szedek, a TSH értéke nem sokat változott a kiinduláshoz képest. Mivel még senkinél nem olvastam, hogy ilyen kis eltérésre hormonpótlást javasoltak és azt sem, hogy a hormonok szedését valóban abba lehet hagyni az Ön véleményére is kiváncsi lennék.

Két homlokegyenest eltérő szakértő vélemény a PCO és a PM betegségről is, ugyanazon leletek láttán, elbizonytalanit.

Válaszát köszönöm.

Titokka

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza a pajzsmirigy hormon témában

Kedves kérdező!
 
Cukorterheléses eredményei rendben vannak. Mind a vércukorértékek, mind az inzulinértékek rendben voltak, ezért nem értem a Merckformin indokát én sem.
A pajzsmirigy első ereménye ún. subklinikus hypothyreosist mutatott, azaz normális pm. hormon értékek mellett a szabályzó hormon (TSH) értéke nagyobb. Ilyenkor már fokozottabb lehet a hajlam a magas vérzsírszintek kialakulására és az ezzel összefüggő érbetegségek kialakulására. Véleményem szerint ki kellene deríteni, hogy mi áll a háttérben, ezért pajzsmirigy ellenes antitestek vizsgálatára és esetleg pm. UH vizsgálatra lenne szükség.

Amennyiben a pajzsmirigy autiommun gyulladása okozza ezeket a hormonértékeket szóba jön a kezelés folytatása a fent említett problémák elkerülése miatt. Az adagot viszont nem javaslom ilyen gyorsan emelni, hiszen nem cél a pm. hormon túladagolás sem, és a TSH lassan rendeződik. Legalább  hónapot érdemes két vérvétel között várni, hogy lássuk hol tartunk. Amennyiben nem igazolódik gyulladás sem a laborértékek, sem az uh kép alapján és utóbbin más kóros eltérés sem látszik, érdemes lehet pm. hormon pótlás helyett jódpótlást kezdeni, mert lehetséges, hogy csupán ennyi a gond. A vizsgálat azonban azért is javasolt, mert a gyulladásban a jódpótlás nem előnyös.
 

Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Kérdés: 2009. június 10., 21:52; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:58
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése