Meddő lesz?

Tisztelt Webdoktor! Kérdésem a következő. Van egy 8 éves kisfiam, 1 éves korától jártunk vele a sebészetre, ingahere miatt.  A diagnózis szerint megvan mind a két heréje, tehát sebészeti teendő nincs, várjunk majd rendeződik. Most már 8 éves, és még mindig nincs mindig  a helyén a heréje, és az endokrinológus szerint kicsi és fejletlen. Hormonértékei a következők: FSH: 0, 2mU/ml, LH: 0, 0mU/ml, T: 0, 34nmol/l. Kicsi túlsúly is van rajta 2-3kg. Szeretném tudni, hogy ez a probléma magától rendeződhet e, mert az orvos szerint minden a pubertásnál fog eldőlni. Ha beindul a hormontermelés akkor jó, ha nem, akkor tudják a hormonokat pótolni, de akkor már meddő lesz. Szeretném tudni, hogy tehetnénk e bármit annak érdekében, hogy a hormontermelése meginduljon, hiszen a pubertás még 4-5 év, és addig nem szeretnénk csak várni.Előre is köszönöm válaszát! egy aggódó anyuka

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza ingahere témában

Kedves anyuka!

Véleményem szerint egyenlőre nem kellene aggódnia. Az ingahere elég gyakori eltérés. Ha a herék lehozhatók a herezacskóba, -melegvízbe ültetés, guggolás- előre láthatólag a pubertás idején maguktól is lentmaradnak majd. A herék 8 éves korban még kicsik, mert nem indult be a nemi hormon termelése. Ezt siettetni nem lehet. Ne alakítsanak ki a gyermekben betegségtudatot. A gyermeksebészeti és az endokrinológiai követés indokolt.

Dr. Fáklya Mónika gyermekgyógyász-endokrinológus

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. február 18., 22:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 12:05
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Anti-tpo magas
Tisztelt Doktor/Doktornő! Labor vizsgálaton voltam és az alábbi eredményeim lettek Tsh 2,090 mIU/L Szabad T4. 14,00 pmol/L Szabad T3. ...
Vérkép eredmény
Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! Frissen lettem 23 éves, sajnos nem sportolok, (mindössze napi körülbelül fél óra séta.) testmagasságom 177 cm...
Pajzsmirigy lelet
Kedves Doktor Úr/Doktornő! A mai napon kapott pajzsmirigy ultrahang leletemről szeretném a véleményét kérni! "A pajzsmirigy lebenyek minimálisan...
Érdemes endokrinológust felkeresni?
Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Nemrégiben volt egy nagylabor vérvételem, ahol a következő eredményeket kaptam: TSH 6,27 (0,55-4,78) | szabad T4...
Pajzsmirigy alulműködés?
Tisztelt Doktornő! Vérmintából véve az alábbi pajzsmiriggyel kapcsolatos értékeim vannak: FT4: 9.98 pmol/l (referencia: 7,86-14,41) TSH: 2,783...