Meddő lesz?

Tisztelt Webdoktor! Kérdésem a következő. Van egy 8 éves kisfiam, 1 éves korától jártunk vele a sebészetre, ingahere miatt.  A diagnózis szerint megvan mind a két heréje, tehát sebészeti teendő nincs, várjunk majd rendeződik. Most már 8 éves, és még mindig nincs mindig  a helyén a heréje, és az endokrinológus szerint kicsi és fejletlen. Hormonértékei a következők: FSH: 0, 2mU/ml, LH: 0, 0mU/ml, T: 0, 34nmol/l. Kicsi túlsúly is van rajta 2-3kg. Szeretném tudni, hogy ez a probléma magától rendeződhet e, mert az orvos szerint minden a pubertásnál fog eldőlni. Ha beindul a hormontermelés akkor jó, ha nem, akkor tudják a hormonokat pótolni, de akkor már meddő lesz. Szeretném tudni, hogy tehetnénk e bármit annak érdekében, hogy a hormontermelése meginduljon, hiszen a pubertás még 4-5 év, és addig nem szeretnénk csak várni.Előre is köszönöm válaszát! egy aggódó anyuka

WEBBeteg Szakértő válasza ingahere témában

Kedves anyuka!

Véleményem szerint egyenlőre nem kellene aggódnia. Az ingahere elég gyakori eltérés. Ha a herék lehozhatók a herezacskóba, -melegvízbe ültetés, guggolás- előre láthatólag a pubertás idején maguktól is lentmaradnak majd. A herék 8 éves korban még kicsik, mert nem indult be a nemi hormon termelése. Ezt siettetni nem lehet. Ne alakítsanak ki a gyermekben betegségtudatot. A gyermeksebészeti és az endokrinológiai követés indokolt.

Dr. Fáklya Mónika gyermekgyógyász-endokrinológus

Kérdés: 2009. február 18., 22:27; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 12:05
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Gyógyszer abbahagyásának...
Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben valaki sokáig nagy dózisú szteroidot szed, majd azt hirtelen abbahagyja, milyen tünetei, illetve...
Szédülés, gyomorpanaszok
Tisztelt Doktor Nő! A problémám eléggé összetett. Több hónapja szédülés, nyaki fájdalom étvágytalanság, időnként éjszakai izzadás...
T4 helyett kombinált T3/T4 terápia...
Tisztelt Doktornő! Feleségem (42) pajzsmirigyét 15 éve eltávolították, azóta Eutyrox-ot szed, TSH szintje kontrollált. A kezelés dacára...
Cukoréhség
Inzulinrezisztencia?