Nornalis érték ?

Tisztelt Doktornő! Hónapok óta nyomást, csomót érzek a nyakamban, illetve enyhén be van a torkom is gyulladva. Voltam orvosnál, pajzsmirigyre vagy refluxra gyanakodott. Csináltak 4 hónappal ezelőtt labort és ultrahangot. Ultrahang látott egy 4 mm-es göböt, de ultrahangos szerint normális és csak éves kontrollt javasolt, inkább refluxra gyanakodott. Laborban pajzsmirigyre vonatkozóan csak TSH-t néztek, az 1.810 volt (ref: 0.270-4,200) . Orvos is refluxra gyanakodott. Írt fel noacid gyógyszert de nagyon nem segített és reflux teát is hiába iszok. Néha kevésbé érzem, néha jobban. Önköltségre most elmentem pajzsmirigy specifikus labort csinálni, ami ezeket az eredményeket hozta: TSH 0.89 / 0.40-4.00 FT3 4.0 / 2.8-6.5 FT4 10.9* / 11.5-22.7 Anti TPO 2.9 / -8.0 Thyreoglobulin 38.66 / 3.68-64.15 Thyreoglobulin AT 10.32 * / -4.11 Mi a véleménye erről az eredményről? Mi oka lehet annak hogy a TSH a 4 hónapival korábbihoz képest alacsonyabb (0.89 az 1.810 helyett)? Fenti eredmény alapján lehet mégse reflux okozza a tüneteimet, hanem a pajzsmirigy? Lehet hogy tévedett az ultrahangos és a fenti eredmény alapján az általa 4 hónappal ezelőtt látott 4 mm-es göb rosszindulatú? Időközben írt fel háziorvos is a gyulladt török és megnagyobbodott nyalmirigy miatt antibiotikumot, amiből az első szemet a vérvétel előtti estén vettem be. Ez befolyásolhatta az eredményt? Nagyon aggódom mert endokrinológus hoz csak 3 hónap múlva kapta időpontot. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza pajzsmirigy probléma témában

Tisztelt Kérdező!

Panaszait okozhatja akár a pajzsmirigy probléma is, de hogy ez biztosan így van-e, annak a megítéléséhez mindenképpen vizsgálat szükséges.

Ha az orvosa felírta a Zinnatot, érdemes végigszednie.

A pajzsmirigy értékének a változása több mindentől is függhet, az egyes laborok között is lehet eltérés, és az sem mindegy, hogy melyik napszakban veszik le a vért. Pajzsmirigy esetében jó ha reggel, vagy kora délelőtt történik a vérvétel. Mindazonáltal ami miatt valóban fontos az endokrinológiai szakvizsgálat, az a thyreoglobulin ellenes antitest emelkedett szintje, ez utalhat egy esetlegesen induló autoimmun folyamatra, ezért mindenképpen érdemes később is kontrolláltatni, illetve a szabad hormonok közül az FT4 alacsonyabb szintje is ellenőrzésre szorul. A leletek birtokában (vérvétel és ultrahang - ezen a leírt göb) az endokrinológus tud további terápiát javasolni, ha úgy ítéli meg.

mielőbbi jobbulást kívánok üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna
Dr. Szabó Zsuzsanna Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2022. augusztus 31., 01:25 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 02., 17:46
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Ingadozó TSH okozhat újabb...
Üdvözlöm Volt korábban egy missed ab, amiatt nézettem a pm hormonokat gyorsan most az újabb terhességnél. Akkor 6,5re felugrott a tsh 4+3hetesen (de...
pajzsmirigy rendellenesség
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2.és fél éve járok pajzsmirigy vizsgálatokra.2011.06.hó-ban 6.13-as THS- el lettem beutalva egy időszakos vérvétel után...
pajzsmirigy
Kedves Doktor Nő! Szeretnék, véleményt kérni Öntől! Göbös pajzsmirigy beteg vagyok 5 éve. A TSH értékem ingadozik, 0, 007-2, 95 között....
Endokrinológia: Thyreoiditis
Tisztelt Dr. Úr! Endokrinológiai vizsgálat során a következő eredményeket kaptam: TSH 1, 5, FT4 14, 89, ATPO 179, ATG 31. Ezek alapján kaptam az...
Pajzsmirigy-problémám van
Kedves Doktornő! Augusztusban voltam vérvételen. A koleszterinszintem magas volt, erre szedek pár éve gyógyszert, és évek óta rendben van. Minden...