Pajzsmirigy alulműködés

Jelenleg 26 hetes terhes vagyok, eddig semmilyen probléma nem volt a pajzsmirigyemmel, utoljára aug. 18-án vizsgálták. A mostani vizsgálat eredménye ez lett: TSH 2.620 (ref.: 0.300-3.600) T4 0.69 (ref.: 0.80-1.70) T3 2.14 (ref.: 2.20-4.20) . Ezeket az értékeket szükséges gyógyszeresen kezelni vagy van más megoldás? Jártam már egy orvosnál, Ő Letrox 25 mcg-ot irt fel, kettő nap után remegéssel, szapora pulzussal, kiugró vérnyomással, hasmenéssel és fejfájással voltam ügyeleten, ott azt mondták a gyógyszer okozhatta. Az orvos most a SYNTROXINE 13 mcg-ot javasolta, de nagyon félek beszedni. Ha nem szedek gyógyszert azzal veszélyeztetem a kisbabámat?

Dr. Dunás-Varga Veronika válasza pajzsmirigy probléma témában

Kedves Kérdező!

A terhesség során trimeszterenként más a TSH normál tartománya, ennek oka, hogy eleinte a magzat a pajzsmirigy hormonokat az édesanyától nyeri, így a várandósság alatt a hormon szintje eltérhet a normál referencia tartománytól. A terhesség nagyon speciális állapot, hisz minden döntésünk két életet befolyásol. Ha endokrinológus javasolta Önnek a gyógyszer szedését, érdemes lenne a tanácsát megfogadni, kezeletlen betegség esetén vetélés, koraszülés, születési rendellenesség, mentális retardáció vagy terhességi toxémia is kialakulhat! Várandósság alatt érdemes a TSH-n kívül az ATPO szintjét is ellenőriztetni legalább egyszer.

Kérdés: 2022. december 04., 10:42; Megválaszolva: 2022. december 04., 14:03

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Fehérvérsejt kóros-e a labor...
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy, Érdeklődni szeretnék, hogy a csatolt labor eredményeiben van-e bármi kóros?! A fehérvérsejtszám (4.2) nem gond-e?...
Melanoma esetleges áttéttel
Tisztelt Doktor Úr! A 45 éves feleségem áttétes melanómával gondozott beteg. Az utolsó UH vizsgálat alatt 2 elváltozást találtak, egyet a jobb...
Vélhetően nem cöliákia van a...
Üdvözlöm! Előzetesen a hasi ultrahangom kapcsán beszéltünk, ahol a vékonybél mérsékelt meteorismusát állapították meg, hogy SIBO illetve...
Inzulin rezisztencia?
Kedves Doktor Úr! Csatoltam a vérképemet. Meg tudná ebből mondani, hogy van-e inzulin rezisztanciám, vagy nincs? Nagyon szépen...
Reflux savtúltengés
Tisztelt Szakértő! Fél éve kezdtek el kezelni gyomorsav túltengés miatt. Fennállt már egy ideje, de akkor elmentem orvoshoz. Kaptam Nolpaza 40mg...