Pajzsmirigy göb

Tisztelt Cím! Az alábbiakban kérnék tanácsát. Korábban (tavaly decemberben) a nyaki ultrahangon a pajzsmirigyem jobb lebenyén különböző méretű göböket találtak. Idézem az akkori ambuláns lapom egy részletét. "Nyaki UH során 13 mes dominás benignus morfológiájó göböt találtak. Izotóp vizsgálattal egyenletes az izotópfelvételt mutatott. 2021.10.05 Pm uh: Norm. felső határán lévő pm lebenyek, bal lebeny homogén , jobb lebenyben 13x7 mm-s degeneratív jeleket mutató és echoszegény gyűrűvel határolt göb, mellette több 3-5 mm-s göb. 2021.11.09. Izotóp vizsgálat: egyenletes izotópfelvétel. Vélemény. Fél év mulva legyen UH kontroll. Ha göb 2x2mm növekedést mutat, akkor indokolt acitológia! " A labor eredményeim teljesen jó értékeket mutatott. Voltam kontrollon (a két ultrahang között eltelt idő 8 hónap) , a 13x7 mm-es göb mérete egy picit változott 14x7 mm-es lett, az ultrahangos doktornő véleménye szerint minden rendben van vele, egy év múlva javasolt újabb nyaki ultrahangot. Viszont a jobb lebenyen is megjelentek kisebb 3-5 mm-es göbök. A kérdésem, hogy nekem most szabad jódot fogyasztanom, vagy sem? Olvastam hogy göbök kialakulhatnak jód hiánya miatt. De azt is olvastam, hogy ha már kialakultak, akkor nem szabad. Esetleg mire kell hogy odafigyeljek? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel

Dr. Fáklya Mónika válasza pajszmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Nem javasolt az Ön esetében a jód fogyasztása. A göbök követése kívánatos.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2022. július 06., 10:03 ;Megválaszolva: 2022. július 16., 10:12
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy gyulladás ultrahangon...
Pajzsmirigy zavar
Kedves Doktor nő/úr! 3 hónapja volt egy vetélésem 9 hetesen. A kórházban azt mondta a doktor nő hogy pajzsmirigy alulműködésem van és hogy menjek...
ROSSZULLÉT.
PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEM, ÉS KOMOLY ÉRSZŰKÜLETEM VAN. A PULZUSOM EGYEZIK A VÉRNYOMÁSSOMMAL 140/100 P: 110. FULLADOK, BEREKEDEK, DE NEM KÜLDENEK SEHOVÁ....
Pajzsmirigy göbösödésre szedhető-e...
TSH: 1, 08 mlU/l Pm.UH (2012.05.24.) Asszimetrikus pajzsmirigy lebenyek. A jobb oldali lebeny norm. nagyságú és szabályos szerkezetû. A baloladli...
Miért nem sikerül teherbe esnem?
Tisztelt Doktornő/úr! Nekem az volna a problémám, hogy körülbelül egy hónapja pajzsmirigy rendelésen vett vérvétel során ilyen lett az...