Lelet értelmezése

Tisztelt Doktornő! Kislányom jövő hónapban lesz 2 éves. 83 cm és kb. 10 kg. Mivel lassan gyarapodik, kértem a háziorvosunkat, hogy adjon beutalót további vizsgálatokra. Amúgy jó kedvű, mozgékony, nem beteges, arányos a testalkata. A hozzátáplálás kezdetén nehezen fogadta a gyümölcsöket és a zöldségeket, 1 éves kora után kezdett jobban enni. Vért vettek tőle, aminek az eredményét ma kaptam meg. IgG 8, 1 g/l (ref. 4, 5-9, 2) , IgA 0, 7 g/l (ref. 0, 2-1) , IgM 1, 2 g/l (ref. 0, 19-1, 46) , Immunglobulin E 48, 9 kU/l (ref. 0-60) . Ételekre mind negatív lett. És van egy, ami csillagos: ANA (ELISA) 38, 8 U/ml (ref. 0-25) , tTG IgA 5, 6 U/ml, tTG IgG 5, 6 U/ml. A kérdésem az lenne, hogy mit jelezhet az ANA emelkedett szintje? Okozhatja esetleg lisztérzékenység? Kislányom a vérvétel előtt beteg volt, Ospen antibiotikumot kapott, majd mivel az nem hatott, Sumamed-et írtak fel, amit a vérvétel napján is kapott. Lehet hogy emiatt emelkedett meg ez a szint? Válaszát előre is köszönöm! Adrienn

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza soványság témában

Tisztelt kérdező!

Az ANA (antinukleáris antitest) emelkedés autoimmun betegségekben emelkedik meg, de önmagában értelmezni nem szabad, mert félrevezethet. Csak a klinikai kép és egyéb laborleletek adhatnak képet. Lisztérzékenységre EMA (endomysium ellenes antitest) vizsgálat és transzglutamináz vizsgálat javasolt.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. március 18., 12:22; Megválaszolva: 2015. április 03., 18:42
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint