Pajzsmirigyben kialakult göb - mire számíthatok?

Tisztelt Doktornő! Az alábbiakban kérném szíves tanácsát. Novemberben vettem észre, hogy egy cseresznye nagyságú dudor van a nyakam alsó részén, ami gyakorlatilag egyik napról a másikra jelent ott meg. A (helyettes) háziorvos tapintás alapján azt állapította meg, hogy a pajzsmirigyemben lévő göb. Voltam ultrahangon és laborvizsgálaton is. A laboreredményben a pajzsmirigy érték a normális tartományon belül mozgott. Az ultrahangon a következő eredmény született: "A pajzsmirigy lebenyek nem nagyobbak. A jobb lebeny alsó pólusán a tapintható duzzanat vetületében egy 20x16 mm-es nagyságú echoszegény sávval övezett solid szerkezetű göb mutatható ki." Vélemény: scintigraphya, sz.sz. biopszia javasolt. Próbáltam megtudakolni, hogy ez konkrétabban mit jelent, de a radiológus doktornő kitért a válasz elől, mondván, ultrahanggal nem tudja megmondani, ez most milyen elváltozás. Vannak egyébként egyéb tüneteim is, ami orvos ismerős szerint lehet egy lehetséges pajzsmirigy probléma tünete. Ilyen például a hajhullás, az állandó éhségérzet (nem hízok, de nem is fogyok, a korábbi évekhez képest történt súlygyarapodásomat a terhesség-szoptatás idejére vezetem vissza, jelenleg 2 éves a gyerekem) . Sokszor ugrik az egekbe a pulzusom is. A szememben nyomást érzek, de a szemészeti vizsgálat szerint ott minden rendben van. Kaptam beutalót endokrinológiai szakrendelésre, de hosszas várakozási idővel. Kérdésem, hogy a fentiek alapján mire számíthatok, illetve Önnek mi a véleménye erről az UH leletről? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy göb témában

Tisztelt kérdező!

Mivel a hormonszintek rendben vannak, az egyéb panaszai nem pajzsmirigy hormonzavar következményei. A pajzsmirigy göbös megbetegedési gyakoriak, nem feltétlenül járnak hormon eltéréssel. A göb milyenségét tűbiopsziával lehet vizsgálni (nem különösebben fájdalmas, kb. mint egy vérvétel kellemetlensége) illetve a szcintigráfia megmutathatja, hogy van-e hormontermelés a göbben. A további teendők ezen vizsgálatok eredményeitől függenek.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. január 01., 22:46; Megválaszolva: 2015. január 06., 17:53
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése
Jód tartalmú magzatvédő vitamin
Pajzsmirigy antitest érték
Terhességi pajzsmirigy értékek