Pajzsmirigy túlműkődéssel állapotos lettem, kell-e tovább szednem a gyógyszert?

Tisztelt Szakértő! A véleményüket és tanácsukat szeretném kikérni. Tavaly óta pajzsmirigy túlműkődéssel kezeltek, autoimmun eredetű volt. Induló TSH értékem 0, 01 volt. Azóta ez hónapról hónapra javult, és a Metotyrin is csökkentve lett. Január elején 1, 17 volt, amikor a napi másfél szem Metothyrint lecsökkentettük napi 1 szemre. Február 12-én a TSM 4, 22 lett (T3 és T4 jók) , még úgy is, hogy csökkentve lett a Metothyrin adagja. Egy héttel később mentem kontrollra az endokrinológusomhoz, ahová márt úgy mentem, hogy lett egy pozitív terhességi tesztem. A doki javaslata lett, hogy szedjek továbbra is napi fél szem Propiclyt. És csak két hónap múlva hívott be vérvételre. Én úgy gondolom, hogy most lehetek kb. 4 hetes terhes, gyakrabban kellene a pm hormonokat nézetni. Jól gondolom? Illetve, hogy a TSH-m már elég magas, sőt a 4-es érték miatt el is vetélhetek. Akkor miért kell továbbra is hormongátló gyógyszert szednem? Nagyon nagyon tanácstalan vagyok, nem tudom mit tegyek. Minden tiszteletem az orvosoké, épp ezért kellemetlenséget nem szeretnék az endokrinológusomnak okozni, de nagyon gondolkozom az orvosváltáson. Ön mit javasol nekem?

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy túlműködés témában

Tisztelt kérdező!

A gyógyszerváltás helyes volt, és vélhetően azt akarja az endokrinológusa elkerülni, hogy a túlműködés visszatérjen. Az ugyanis veszélyes lenne. A propycil adagja elég kicsi. 1 hónap múlva nézesse meg a hormonszinteket, így ön is nyugodtabb lesz.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2013. február 19., 20:27; Megválaszolva: 2013. február 21., 17:52
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Basedow tünetek
Tisztelt doktornő! Szeretném megkérdezni hogy a fent leírt tüntek alapján lehet e gyereket vállalni tovabbá mennyire súlyos az...
pajzsmirigy túlműködés és hízás
Tisztelt Doktornő! Ezt a kérdést tettem fel Önnek korábban: Basedow típusú túlműködést diagnosztizáltak nálam, hormonerdmények és uh...
pajzsmirigytúlműködés
Tisztelt Doktornő Pajzsmirigy túlműködésre milyen gyógyszert lehet, illetve kell szedni? Kapható recept nélkül erre gyógyszer? Köszönöm a...
Pajzsmirigy
Kedves Doktor! Anyukámnak2011 dec-ben súkyos infarktusa volt, és 1 katéterezése januárban.Februárban lett volna a pajzsmirigy műtét, de az infarktus...
Pajzsmirigy túlműködés
Üdvözlöm! A kérdésem az lenne, hogy pajzsmirigy túlműködés, vagy az erre használt gyógyszerek okozhatnak-e, állandó izgatottságot, és ami a...