Pajzsmirigy alulműködés

Tisztelt Doktornő! Lányom 20 éves tavasszal egy mandulagyulladás kapcsán készült teljeskörű labor, akkor derült ki,. TSH 6, 73 (0, 51-4, 3) T4 15, 81 (12, 6-21) . Szeptemberben kontroll TSH 5, 15 T4 14, 95 Szakorvos látta, ultrahang rendben. Javaslatára a tavaszi gyulladás után 6 hónapra ismételt labort kért. Természetgyógyász javaslatára spirulina algát szedett 3 hétig., 10 napra rá vérvétel TSH 12, 86 (0.27-4, 2í9 T4 11, 73 (12-22) Kérdésem, okozhatta ez a nagyfokú romlást az alga szedése? Mennyi idő múlva lenne érdemes újra megnézni? panasz eddig sem volt és most sincs köszönettel egy aggódó anyuka

Dr. Fáklya Mónika válasza magas TSH témában

Tisztelt kérdező!

A TSH emelkedése miatt anti-thyreoglobolin és anti-TPO szintek mérését javaslom. Amennyiben ezek emelkedettek, autoimmun pajzsmirigy gyulladás áll fenn, és ez okozza a magas TSH-t. Erre az érékre érdemes lenne hormonpótlást kapnia a lányának. A spirulina alga sok jódot tartalmaz, ami az autoimmun gyulladás fellángolását okozhatja. keressen fel endokrinológust.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2013. január 16., 18:35; Megválaszolva: 2013. január 22., 19:26

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

Pajzsmirigy
Tisztelt Doktornő/Doktor! 4 éves kislányomnál megemelkedett tsh szintet állapítottak meg, ennek értéke 10.63. Ön szerint indokolt hormontabletta...
pajzsmirigy
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 1, 5 éve pajzsmirigy túlműködést diagnosztizáltak nálam. 1 évvel ezelőtt meg is műtöttek, toxikus adenoma bal lebenyben...
Pajzsmirigy alulműködés és magas...
A TSH 11, 6, a súlyom évek óta ugyanannyi, nem jellemzők rám az alulmű.d.ben leírtak, a pulzusom szapora Béta blokkolót szedek 20 éve, az L...
Pajzsmirigy probléma?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy 25 éves egészséges nő vagyok, viszont mindig is súlyproblémákkal küzdöttem. Diétával és mozgással sem tudtam...
Autoimmun betegségek
Szülés után kiütések lettek az arcomon, mellkasomon, melyek nem múltak, sőt több lett belőlük. Egy hónapja kiütéseimből a bőrgyógyász DLE-t...