Pajzsmirigy UH

Tisztelt szakorvos Úr/Nő! A nyakamon lévő göb-a háziorvosom használta először ezt a kifejezést- kb. 2-3 évvel ezelőtt indult el a növekedés útján. Ma már szemmel jól látható, kézzel pedig kitapintható. Az elmúlt 2-3 évben -sajnos-dohányoztam és nemrég (5 hónapja) megszültem a kisfiamat.Nem tudom mennyi jódot "fogyasztottam" a terhesség alatt, Elevit vitamint 4 hónapig szedtem, plusz más Multivitamint, amiben 100% a jódtartalom, nem hinném tehát, hogy jódmérgezést kaptam volna, de az biztos, hogy magas rizikófaktorral rendelkező páciens vagyok, ugyanis a fentiek mellett, édesanyámnak és nagymamámnak is volt, illetve van cisztája-több helyen-és gócok a nyakán. Jelenleg ott tartunk a kivizsgálást illetően, hogy: voltam vérvételen, a TSH ért.: 1.00, ami elvileg jó, hisz a ref.tart.: 0, 27-4, 69 a labor.leletem szerint. A vérképen minden normális, kivétel a CN: 7, 51mmol/l, ami ugyan nem kórosan, de magas, hisz a ref.tart.: 2, 5-7, 49..ha eddig jól látom laikusként! Ma voltam PM UH-on, endocrinológiára és izotóp vizsgálatra is van beutalóm és időpontom. Az UH orvos igen rövid volt és nem nyugtatott meg. Azt mondta, folyadékkal telt ciszta, de van, ahol vaskosabb a fala, van, ahol vékonyabb-a ciszta ált.-ban pedig atipikus szerkezetű.-és, hogy egy jó endokrinológushoz menjünk! Illetve, hogy tű-biopsziát is elképzelhető, hogy végeznek majd, ami elvileg nem ártalmas. (-Nem ezt hallottam már többektől! ) Tudom, hogy még javában folyik a kivizsgálásom, de 1-2 dolgot nem értek az UH leletem szakzsargonjaiból! Kérném fordítsák le nekem a következőket köznyelvre!: -istmus -ventralisan -apró hyperreflexiókat is tartalmaz a cystosus terület -a cystosus képlet a széli területeken hypervascularisalt -homogén echoszerkezetű a bal old.-i mérs.nagyobb PM Köszönettel: Gabriella

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy probléma témában

Tisztelt kérdező!

Istmus: a pajzsmirigy két lebenyét összekötő, középső pajzsmirigyrész

Ventralisan: A test elülső oldala felé néző részen

Hyperreflexió: UH-on fehérebbnek látszó terület

Cysta: folyadékkal telt tömlő

Hypervascularizált: erekkel dúsan ellátott

Összességében javaslom, hogy az endokrinológiai szakrendelést keresse fel, és vizsgálják meg a cystosus göbét, de ezek többségükben jóindulatú elváltozások.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. október 05., 15:28; Megválaszolva: 2012. október 07., 16:52
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy rendellenesség
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2.és fél éve járok pajzsmirigy vizsgálatokra.2011.06.hó-ban 6.13-as THS- el lettem beutalva egy időszakos vérvétel után ...
pajzsmirigy
Kedves Doktor Nő! Szeretnék, véleményt kérni Öntől! Göbös pajzsmirigy beteg vagyok 5 éve. A TSH értékem ingadozik, 0, 007-2, 95 között....
Endokrinológia: Thyreoiditis
Tisztelt Dr. Úr! Endokrinológiai vizsgálat során a következő eredményeket kaptam: TSH 1, 5, FT4 14, 89, ATPO 179, ATG 31. Ezek alapján kaptam az...
Pajzsmirigy-problémám van
Kedves Doktornő! Augusztusban voltam vérvételen. A koleszterinszintem magas volt, erre szedek pár éve gyógyszert, és évek óta rendben van. Minden...
mit tegyek
Kedves Doktor/nő! Voltam endokrinólogián már fél éve járok, az eredményeim egyre rosszabbak TSH 0, 01 T4 54, 72 T3 26, 47., anti Tpg 81, 26, a...