Van műtétre szükségem?

Tisztelt doktornő! Szeretném, ha értelmezné nekem az UH leletemet. A pajzsmirigy jobb lebenye 21x18x46 mm (9, 2CM) , a felső pólusban 12 mm-es echodúsabb, a kp.harmadban, a lebenyt teljesen kitöltő, több 10-15 mm-es, inkább echoszegény göb ábrázolódik.Szabályos pajzsmirigy parenchyma csak az alsó pólusban, a periférián figyelhető meg. A lebeny hypovascularizált. Meszesedés nem látható. A bal lebeny 16x21x45 mm-es(8, 1cm) .Szabályos parenchyma csak 1-2 mm vastagságban látszik, a többrészből álló lebenyt kitöltő, kevert echogenitású göb mellett.Ez a lebeny is hypovascuralizált. Meszesedés nem látszik. Az isthmus 3 mm. A szerkezet megtartott. A trachea nem dislocalt, nem comprimalt. A nyaki nagyerek lefutása szabályos, a nyálmirigyek normális nagyságúak, homogén szerkezetűek, megtartott echogenitásúak. A nyaki lágyrészben kóros nem látható. (a háziorvoshoz mandulagyulladás gondolatával fordultam, semmilyen más panaszom nem volt, nincs magas vérnyomásom sem, egyedül a mandulafájdalmam, egészségesen élek, nem vagyok elhízva, nem értem a betegségem kialakulását, a családomban sosem volt strumás)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy UH témában

Tisztelt kérdező!

Véleményem szerint érdemes lenne pajzsmirigy hormon szinteket és pajzsmirigy ellenes antitest szinteket nézetnie, mert felmerül bennem, hogy autoimmun pajzsmiriggyulladása lehet. Ha ez hormonzavarral jár, azt kezelni szükséges. Amennyiben a leírt göbök valóban göbök, az 1 cm-nél nagyobbakból tűbiopsziás mintavétel javasolt. Keressen fel endokrinológust!

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. szeptember 15., 10:50; Megválaszolva: 2012. szeptember 15., 16:38
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Megnövekedett pajzsmirigy
Tüdő CT vizsgálatom alkalmával pajzsmirigy megnagyobbodásra derült fény. A lelet leírása: a pajzsmirigy bal lebenye jelentősen megnagyobbodott...
Normális vércukor mellett is lehet...
Pajzsmirigy,nyirok csomók
Szputnyik - Hashimoto