• uh eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt DoktorUr! Szeretnem a segítséget kérni a pajzsmiriny uh eredmény értelmezésével kapcsolatban. Az isthmus nem szélesebb, 2 mm. A jobb lebeny 16x22x62 mm, a volumen 11.4 köb cm, a középso harmadában egy 12 mm-es vegyes echogenitás fokozott vascularisátiojó göb ábrázolódik. A középso harmadban - az előbbi elváltozástól carnialisan -egy 2 mm- kisebb, echoszegény fallal övezett, echodús göb figyelheto meg. Colorral vizsgálva jobb lebeny vascularisatioja az ellenoldalhoz viszonyítva fokozott A bal lebeny 10x18x47 mm, a volumen 4.6 köb cm, a szerkezet homogén, keringése ép. Mindkét submandibularis megtartott. A jobb oldali submandibularis mirigy medialis pólusáná submentalisan egy 14 mm-es reaktív nyiorkcsomó látható. A parotisok mindkét oldalon normál nagyságúek, homogén szerkezetü mandibulae felett közvetlenül szintén egy reaktív, 7 mm-es nyirokcsomó láth A vizsgált régióban fentieken kívül megnagyobbodott A nyaki erek lefutása szabályos. A nyelvgyök áttekinthető része eltérés nélkül. ek. A bal parotis alsó csúcsánál, az angulus nyirokcsomó nem látható Köszönettel

        Dr. Laki András válasza a pajzsmirigy UH témában

        Tisztelt Kérdező! Egy ultrahanglelet (más képalkotó vagy laboratóriumi leletekhez hasonlóan) csak azzal együtt értékelhető jól, ha tudjuk, miért készült, voltak-e esetleg előző vizsgálatok. A kérdésében a lelet végének a szövege kissé összekeveredett, bár logikailag rekonstruálható. Nem tudom, volt-e összefoglaló vélemény vagy javaslat a lelet végén, ha igen, akkor az hiányzik. Ezeket leszámítva, a leletben a jobb oldali pajzsmirigy lebeny mérsékelt megnagyobbodása szerepel, továbbá ebben göböket írnak le. A felvételek és esetleges vélemény, javaslat hiányában általánosságban az mondható, hogy egy 12 mm-es göb további megfigyelést így ultrahang követést mindenképpen igényel, citológiai mintavételt nem minden esetben. A másik göb esetén a„2 mm” –es méret túl kicsinek tűnik, hogy ilyen típusú szerkezetet mutasson (talán 2 mm-rel kisebb? ), 2 mm-es göböknek nincs aktuális jelentőségük. A nyirokcsomónál a „reaktív” megjelölés a fej-nyak régióban (fog, torok, garat) zajló vagy lezajlott gyulladásos folyamatra utal. A további teendők meghatározására a vizsgálatot kérő orvos az illetékes, ha esetleg nem beutaló alapján készült a vizsgálat, akkor forduljon endokrinológus szakorvoshoz. A 14 mm-es nyirokcsomó ultrahangos kontrollja is javasolható.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. október 25., 11:22; Megválaszolva: 2018. október 29., 22:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: