"szubklinikus hipotireózis"

Tisztelt Doktornő! Éves rendes kontrollvizsgálaton derült ki idén augusztus elején a laborlelet alapján, hogy TSH értékem enyhén emelkedett, emiatt szubklinikus hipotireózist véleményeztek, a hormonértékek: TSH 5, 33 (0, 2-4, 2) , T4 15, 36 (12-22) , T3 5, 41 (3, 1-6, 8) voltak. Félévi laborellenőrzést javasolt az orvos (kardiológus) , külön kezelés és beutalás nélkül, mivel súlyos alulműködéses tüneteim nincsenek. Ettől függetlenül ismételten ellenőriztettem a laboradatokat két héttel később TSH 3, 1 (0, 4-4, 0) , T4 13, 95 (7, 9-14-4) , T3 5, 23 (3, 8-6, 0) , TRAK 0, 5 (0-1, 5) , tireoglobulin 6, 82 (1, 1-35) , anti-tg <0, 9 (0, 0-115) , anti-TPO 0, 3 (0-9) értékekkel. Két alkalommal pajzsmirigy uh-t is készítettek, az első szerint a pajzsmirigy nem nagyobb, de szerkezete finoman inhomogén, a második megbízhatóbbnak tűnő szerint nincs elváltozás, a szerkezet homogén (ez a vizsgálat a nyirokmirigyekre, nyálmirigyekre, stb-kre is kiterjedt, CD-vel alátámasztott, pajzsmirigy méretét is megadja: jobb lebeny: 16X40X18 mm, bal: 18X38X17 mm) . Azt szeretném megkérdezni, hogy a leletek alapján mire lehet következtetni, mi okozza az enyhe alulműködést és mi a teendő? [kiegészítésként jelzem, hogy menstruációm teljesen rendes, az elmúlt 2 évet nézve átlag 26 napos problémamentes ciklusok mellett kimaradás, egyéb "szabálytalanság" (pl. nagy fájdalom, vagy túl nagy mennyiség) nem volt) ]. Kiegészítő kérdésem: 164 cm magas, kissé molett testalkattal ez a pajzsmirigyméret normális? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza szubklinikus hypotireózis témában

Tisztelt kérdező!

Véleményem szerint önnek nincs betegségre utaló értéke, az első eredmény akár kis laborhiba is lehetett.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. szeptember 07., 08:00; Megválaszolva: 2012. szeptember 10., 19:32
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Tesztoszteronszint
Tisztelt Hölgyem / Uram! Jobb kategóriát nem találtam, ahová andrológia kérdést feltehetnék, ezért jobb híján ezt választottam, bár...
Inzulinrezisztencia
Tisztelt Doktor! Terheléses cukor vizsgálaton voltam. Panaszaim éhségérzet, hízás, fáradékonyság... Régebben inzulinrezisztenciám volt melyre...
Rákos elváltozásra utaló göb?
Tisztelt doktor úr/nő! Szeretném megkérni leletem véleményezésére. Pajzsmirigy ultrahangom eredménye: A jobb pm.lebeny 17x18x53 mm, a bal 12x13x36...
Pajzsmirigy zavar
Kedves Doktor nő/úr! 3 hónapja volt egy vetélésem 9 hetesen. A kórházban azt mondta a doktor nő hogy pajzsmirigy alulműködésem van és hogy menjek...
Culevit szedése
Tisztelt Dr Úr/Dr Nő! Édesanyámat nemrég áttétes petefészek rákkal diagnosztizálták, a kezelést még nem kezdték meg. Lesz kemoterápia és...