Gluténmentes diéta gyereknél

Kisfiamnál ujjbegyből 50 élelmiszerre vonatkozó allergia vizsgálatot végeztek, mert gyanakodtunk a tojásallergiára - tojás után másfél, két órával hányt. Az allergiateszt ezt igazolta is, de emellett azt mutatta, hogy rozsra és gluténra enyhe pozitív. (a teszt 3 értéket ad: negatív, enyhe pozitív és pozitív) . A vizsgált anyagok között volt a búza, zab is, amelyek negatívak lettek. Kisfiam HA-s tápszert és anyatejet fogyasztott születése óta (mai napig a szilárd ételek mellett) , 9 hónaposan kapott először glutént tartalmazó élelmiszert, amely semmilyen reakciót nem okozott. Jó étvágyú, 12 hónaposan 10, 5 kiló és 78 centi volt, normál széklettel (néha kicsit lágyabb, amit a fogzásnak tudunk be, máskor keményebb, bogyós, de általában "gyurma") . A teszt után azt javasolták, hogy csökkentsünk a glutén bevitelt, de nem szükséges teljesen elvonni. Kérdezni szeretném, hogy Önök mit javasolnak. Szükséges-e újabb, specifikus vérvétel, esetleg biopszia, vagy addig nem, amíg nem lesz tünet? (puffadás, kiütések, hasmenés stb) . Jelenleg általában napi 1 zsemlét és kb 10 dkg biobúzából készült kukacot - bulátát eszik meg. Előre is köszönöm!

Dr. Csáki Csilla válasza glutén témában

Kedves Kérdező!

Az ujjbegyből elvégzett allergiateszt nem azonos a gluténérzékenység (celiákia) teszttel. Ennek is van ujjbegyből elvégezhető változata, neve Biocard teszt, gyógyszertárban megrendelhető és a háziorvos elvégzi a csemeténél. Csak abban az esetben kell lisztérzékenységre gondolni, ha ez a teszt is pozitiv lenne. Ebben az esetben viszont tovább kell lépni gyermek gasztroenterológia irányban, mert a celiákia igen komoly betegség, nem oldható meg egyszerű otthoni diétával, pláne nem a mennyiség csökkentésével. Emellett javaslom a gyermek vénás vérvétellel történő allergia vizsgálatát is, az esetleges tojásallergia tisztázása érdekében! Egyelőre tehát csak a tojásmentes diéta tűnik indokoltnak, másra nem kellene diétázniuk.

Üdvözlettel:

Dr. Csáki Csilla

Kérdés: 2011. március 05., 11:54; Megválaszolva: 2011. március 08., 07:37
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Folytassam a gluténos étrendet, nem...
Tisztel Doktor Úr/Doktornő! Segítségét kérném, hogy folytassam-e az étrendet nem okozok-e vele komolyabb problémát még a további 2 hét alatt?...
Glutén érzékenység vs búzaallergia
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! A kérdésem, hogy mi a különbség tünetekben/ étrendben a búza és glutén allergia között, hogy lehet kimutatni, ez...
Hepatitis oltás
Tisztelt Doktor Úr! A sajtó hírekben olvastam, hogy növekedett a hepatitis A megbetegedések száma. Hepatitis B oltást (hbvax II) 2000.11.20 és...
Sárga nyálka széklet, érdemes...
Tisztelt doktorúr Nyálkás széklet miatt idén eddig volt teljes laborom (tökéletes, vérszegénységre, gyulladásra utaló jel nincs) , széklet vér...
Mit takar nagymamám Hasi ct és...
Tisztelt Weborvos! Tisztelt Dr.nő/Dr.úr! Szeretném megtudni, mit takar a 64 éves nagymamám Hasi CT lelete, illetve mellkas röntgene. Először is...