• Folytassam a gluténos étrendet, nem okozok vele komolyabb problémát?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztel Doktor Úr/Doktornő! Segítségét kérném, hogy folytassam-e az étrendet nem okozok-e vele komolyabb problémát még a további 2 hét alatt? Mert az eddigi tüneteim:székrekedés, erős puffadás, bélkorgás, pattanásos durva bőr, ízületi fájdalom (térd), apátia, depresszó mellett új tünetek jelentkeztek. Ezektől teljesen függetlenül 1 hónapja más okból hagytam el a glutén az étrendből kb. 2 hétre és a tünetek fényéveket javultak.Bejelentkeztem a gasztroenterológiára, ahová még 2 hét a várakozási idő a konzultációig. Hogy ne kapjunk fars eredményt tovább folytattam az elmúlt héten is a gluténos étrendet, de új tünetek jelentek meg és aggódom, hogy a további 2 hét alatt ebből esetleg komolyabb probléma is lehet. - begyulladtak az ujjaimon az izületek (borsó nagyságú gumók lettek rajta az ujjperceknél)- viszketnek is az ujjaim ill. az arcom, leginkább a homlokom, - péntekre gombócot éreztem a torkomban és nehezen tudtam nyelni, - szombatra már kívülről éreztem a feszülést és látszik is az ovális duzzanata a nyakamon a pajzsmirigynél, - péntek óta folyamatosan hőemelkedésem van (gondolom a pajzsm. gyulladásától - könnyen lázasodós típus vagyok) - elhúzódik ill. helyesebben leállt az egyébként rendszeres havi mens. (pénteken elkezdett megjönni minimális, de máig azaz 5 nap alatt sem jött meg rendesen ill. már el is múlt - míg előző hónapban a gluténmentes étrendtől pozitív irányba változott 1 nappal rövidebb is volt a mens.) A pajzsmirigynél nem lesz maradandó károsodás ill. ha a terhelés miatt teljesen felborul a ciklus és nem jön meg a következő 2 hétig? Vagy hagyjam el a glutént az étrendből a javulás érdekében még akkor is ha fars negatív eredményt hozhat emiatt a vizsgálat? Köszönöm a segítséget!

        Dr. Plósz János válasza a glutén témában

        Ha 2 hét múlva történik meg a vérvétel illetve esetleg vékonybél-biopsia, akkor már elhagyható a gluténbevitel véleményem szerint és nem lesz fals negatív az eredmény.


        Kérdés: 2014. augusztus 26., 16:26; Megválaszolva: 2014. augusztus 27., 12:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: