• Böfögés és rosszullét

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszteld Doktor úr! Panasz: A következő panasszal szeretnék Önhöz fordulni. Több éve folyamatosan kialakuló kellemetlenséggel kell együtt élnem, hogy a gyomrom aljában megrekedt levegőtől rosszul érzem magam, és ezt egy erős, direkt mozdulattal ki tudom böfögni. A gond az, hogy időszakosan ez a terület újra és újra megtelik levegővel, és ilyenkor órákon keresztül büfögnöm kell. Ritkán ilyen habszerű keserű valamit is felböfögök, de ez nem állandó. Előfordul, hogy ilyenkor rosszul leszek, és nyomást érzékelek a fejemben, és a testemben, ami inkább kellemetlen, és zavaró, mint fájdalom, de órákon át kellemetlenséget tud okozni. Ilyenkor általában egy-két dipankrin segít rajtam. Semmilyen összefüggést nem tapasztaltam az étkezésemmel kapcsolatban, hogy mikor jelentkezik ez a rosszullét. Általában szárazabb, szénhidrátosabb ételeket kívánok, és ebből is fogyasztok többet, mint ilyen zöldségfélékből. Sajnos a zöldséget, gyümölcsöt csak ha nagyon megerőltetem magam, akkor tudom elfogyasztani. Ha wc-re megyek, az szokott segíteni, de szorulásom nem szokott lenni. A közelmúltban azért látogattam el egy gasztroenterológushoz, mert 3 hónapig tartó hasmenéssel küszködtem, ami hirtelen rám tört, és azonnal keresnem kellett egy mellékhelyiséget. Ezek általában rövid ideig tartottak, 1 vagy 2 napig, aztán hirtelen el is múltak. Azt sem tudom, hogy a böfögés, és a hasmenésnek lenne-e egymáshoz bármi köze, ideáig még nem jutottunk el az orvosommal. Újabban azért vagyok megijedve, mert a bal oldalon tompa fájdalmat érzek a gyomor aljában, vagy a vastagbél elején (ezt én pontosan nem tudom mi van ott, de talán a gyomrom alja) Mindig amikor mondtam, hogy higgyék el nekem, hogy én onnan a bal oldalam aljáról ki tudom böfögni a bent rekedt levegőt, nem hitték el nekem az orvosok, mert azt mondták, hogy az nem létezik, mert ott a vastagbél van. Nemrégiben voltam ultrahangos vizsgálaton, és a doktornő azt mondta, hogy nekem a gyomrom lejjebb van a kelleténél, így megnyúlt, és hogy üzeni ezeknek az orvosoknak akik nem hittek nekem, hogy igazat mondtam a böfögéssel kapcsolatban. Eredmény: Rengeteg vizsgálaton részt vettem, voltam széklet tenyésztésen, vérvételen, allergológusnál, gyomortükrözésen, vastagbéltükrözésen és ultrahangon. A széklet és véreredmény teljesen normális lett, max egy pici eltérés van, de azt mondták, hogy az a hasmenés miatt. Allergiás nem vagyok azokra az ételekre amit megnéztek (köztük búzák, csirke, magvak stb). Gyomortükrözés annyit mutatott ki, hogy a nyelőcsövem alja be van kissé gyulladva. A kolonoszkópiát csak félig bírtam ki sajnos mert rendkívül kanyargósak a beleim, de ott sem találtak semmi rendelleneset. Az ultrahangon pedig azt mondták, hogy semmiféle bélfal megvastagodás nem látható (sérv vagy rák), minden szervem makk egészséges (kizárólag az ultrahang alapján!) Egyedül ezt a gyomorlesüllyedést monda a doktornő, amire azt mondta, hogy hirtelen fogyástól szokott lenni. Én sosem fogytam le hirtelen, nem vagyok anorexiás, bár az alkatom nagyon magas, és vékony, hirtelen nőttem, de erre azt mondták, attől nem lehet. Kérdés: Azt szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mitől lehet ez a gyomorsüllyedés, és elképzelhető-e hogy emiatt van ez a böfögés, és rosszullét, és hogy lehet-e ebből komolyabb problémám a jövőben, valamint azt, hogy összefüggésben állhat-e ez az egész a többször hirtelen jelentkező hirtelen elmúló hasmenéssel? Mit tehetnék én ezzel a böfögéssel, és milyen gyógymódot, esetleg vizsgálatot ajánlana nekem? Amikor az eredmények nem utalnak úgymond semmire, akkor jön az, hogy az ember hipohonder, vagy pedig, hogy lelki okai vannak a problémájának, majd pedig hogy változtasson az életmódján. Én ezekkel teljesen egyetértek, de nyugodtabb lennék, ha megtudhatnám pontosan, fizikailag mivel támaszthatóak alá ezek a tünetek, mert fontosnak tartom a megelőzést is, és azt gondolom, ha konkrét panaszok vannak, akkor annak kell tudni kimutatni fizikai okait is. Ahogy olvastam, a refluxnak vannak olyan tünetei, amik rám nem igazak. De akkor miért van nálam ez a folytonos böfögés, és nyelőcső gyulladás, és baloldali tompa fájdalom? köszönöm kedves válaszát, tisztelettel: Z J

        Dr. Plósz János válasza a emésztőszervi panasz témában

        A jelentős mértékű böfögés oka a fokozott levegőnyelés. A gyomorban (illetve a felső gyomor-béltraktusban nem képződik gáz, ha nem iszunk szénsavas italt). Minden ember lenyel bizonyos mennyiségű levegőt evés-ivás-beszéd közben. Az arra hajlamos egyénekben ez kóros mértékben fokozódhat, az Ön által említett tüneteket okozva. A hasűri nyomás fokozódásával ez az eltérés reflux-betegséget okozhat. Javaslom, kerülje tudatosan a levegőnyelést, egyen-igyon lassan, nyugodtan, kerülje az "üres" nyeléseket. A fiatal, vékony magas hölgyeknek általában horog alakú a gyomra, ez anatómiai variáns, nem okoz problémát.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. december 29., 12:50; Megválaszolva: 2010. december 29., 17:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés