• Mi lehet a gond?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesanyámnak körülbelül fél éve, lehet, hogy már több ideje is gyakori székletürítési ingere van. Mindig "futnia" kell, nehogy "bemenjen" neki, bár sajnos néha ez is előfordul. Viszont általában csak "takonyszerű" váladék távozik tőle. 2008-ban diagnosztizált méhnyakrák miatt az év szeptemberében 24 külső és 4 belső sugárkezelésen esett át. Előfordulhat e kezelés késői mellékhatásaként ez a "takonyszerű" székletürítés? Biztosan szükség lesz végbéltükrözésre, de édesanyám ezt nem tudja vállalni nagyfokú végbéltáji fájdalmai miatt. Onkológiai kontrollvizsgálatok alkalmával azt a néhány percet is sírva, fájdalomtól küszködve vészeli át. Úgy tudom, van a végbéltükrözésen kívül más, fájdalommentes diagnosztikai vizsgálati eljárás is. Mi ennek az eljárásnak a neve? Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kérem mihamarabb válaszoljanak, mitől lehet édesanyámnak a gyakori - 5 percenkénti - székletelési ingere, és mi az oka a "takonyszerű" ürítésnek... valamint arra kérem Önöket, írják meg, melyik az a diagnosztikai vizsgálat, amely ugyanazt az eredményt mutatja, mint a végbéltükrözés, csak éppen fájdalmatlan módszerrel. Kedves Doktornő/Doktor Úr! Szeretném, ha legkésőbb jövő hét kedden (március 20-án) megkaphatnám válaszukat, édesanyám és én is nagyon aggódunk. ... még szeretném hozzáfűzni érdeklődő levelemhez, hogy édesanyám, bár kevesebbet eszik, pár kg-ot fogyott. Nagyon-nagyon várom válaszukat! Köszönettel: Erika

        Dr. Plósz János válasza a emésztőszervi panasz témában

        Leírása alapján un. postirradiatios (sugárterápiát követő) bélgyulladása lehet az édesanyjának. Jelenleg fájdalommentes az un. virtuális colonoscopos vizsgálat lenne (speciális hasi CT vizsgálat), de ez nem alkalmas a postirradiatios colitis kórismézésére. A kapszulás endoscopia pedig kifejezetten a vékonybél vizsgálatára lett kifejlesztve. Tehát a diagnosztika legalább egy rövid szakaszra korlátozódó endoszkópos vizsgálat lenne.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2012. március 18., 13:14; Megválaszolva: 2012. március 19., 21:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: