Hirdetés
      • Emésztési problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt gasztroenterológus Úr/Nő Tanácsot szeretnék kérni Öntől! H2 kilégzési vizsgálatot végeztek nálam, eredménye Időpont (Perc) H2 PPM 0 10 20 17 40 15 60 34* 80 92* 100 119 120 115 Dysbakterózisra pozitív lett a vizsgálat. A felírt Normixot (2*1)csak 2 napig tudtam szedni, mert fullasdás és hányinger lépett fel, Most Helicobacter miatt(kilégzés és szövettan pozitív, a vérből végzett antitest vizsgálat viszont negatív) eradikációs kurát javasoltak. Kérdéseim: 1.:Amoxicillin szedése miatt (tüdőgyulladásra) kaptam a Dyszbacterózist.3*650 mg-ot szedtem, és még 250 mg Clariytromicint, valamint Omeprezolt és Normaflort. Félek, hogy nem múlt el teljesen a dysbacterózis és a még erősebb antibiotikunos kúrától megint rosszul leszek, esetleg álhártyás vastagbélgyulladást kapok. Érdemes-e az antibiotikum kúra előtt megnézetni h2-kilégzéssel, hogy van-e még dysbakterózis fertőzésem(a biztonság kedvéért)? 2.:A Normixnak milyen más alternatívája van/ami megszüntetné a dysbacterózis/, amitől talán nem jelentkeznek az előbbiekben említett mellékhatások? Bár lehet, hogy ez allergiás reakció volt 3.:A Helicobacter-kilégzés: pozitív(júl.09), szövettan pozitív (júl.30), a vérből antitest neg.(júl.27) Tehát a negatív vizsgálat két pozitív közt történt.Ez hogy lehet? Most indokolt az eradikációs kúra, vagy nem? Azt mondták a mintavétel után:valószínű, hogy az enyhe aktivitásu H.Pylori mellett valamilyen vírus okozza nagyobb mértékben a krónikus gyulladást. Milyen vírus okozhat gyomor.nyombél-vékonybél-gyulladást? /virusszerológia:herpes, és cmv pozitiv, egyéb-negativ/ 4.:Az elején említett dysbakterózis vizsgálat (H2-kilégzés) után azt mondták, hogy utána újra kell innom laktózt, és fél óránként újra kilégzést mérnek és vérvételek lesznek. Mivel vidéki vagyok, ezt nem tudtam megvárni.De utána néztem, a laktóz-intolerancia H2 kilégzéses vizsgálatánál (a szakirodalom szerint )nincs vérvétel csak kilégzés mérések, ugyanúgy, mint amit nekem a dysbakterózis vizsgálat során végeztek. Ami pozitív lett. Ha ugyanazt a vizsgálatot több betegség diagnózisára is használják, hogyan döntik el, hogy melyik betegségre pozitív az ember? Most dysbakterózisom van, vagy laktóz-intoleranciám? Vagy ez is-az is? 5.:Eddig senkitől sem kaptam korrekt tájékoztatást ezekről a kérdésekről. pedig már magánrendelésen is voltam. ’10 éve nem találják a betegségem kiváltó okát, és egyre fokozódnak a panaszaim, és újabb betegségek alakulnak ki. Legfőbb panaszaim: Hányinger, nagyon erős puffadás, hasmenés-székrekedés váltakozik, szédülés, fáradtság, izzadás, emelkedett pulzus, vérnyomás ingadozás. Most kiderült, hogy erős csontritkulásom van, D vitamin hiányt és felszívódási zavart találtak. A legújabb vérvételnél az Anti-gliadin vizsgálat pozitív lett, IgA:12, 9 (12-ig jó), de a tTG negatív. Milyen irányba érdemes tovább vizsgálni? PL: ételintolerancia, ételallergia? (fructóz-glukóz-érzékenység? Előre is köszönöm válaszaikat, segitségüket, javaslataikat! Tisztelettel:jános/47 éves/

        WEBBeteg szakértő válasza a Helicobacter pylori témában

        Kezdeném a végével: a lisztérzékenység- vizsgálat esetén a döntő paraméter a tTG, mivel ez negatív és az anti-gliadin épp csak kissé emelkedett, lisztérzékenység jelenléte nagy valószínűséggel kizárható. Ha a szövettani vizsgálat H. pylori-t mutatott ki, akkor az ott van a gyomorban, attól függetlenül, hogy vérből sikerült-e ellenanyagot kimutatni vagy sem, így a helicobacter pylori kiirtása indokolt (bár tüneteit nem feltétlen fogja megszüntetni, mert a helicobacter bizonyított hatása a savtermelés fokozása, krónikus gyomorhurut fenntartása illetve gyomor-nyombélfekély kialakulásának elősegítése). A legtöbb, léguti panaszt is okozó vírus gyomor-bélrendszeri tüneteket is okozhat a nyálkahártya károsítása révén. Annyira gyakoriak és szerteágazóak az egyes törzsek, illetve az általuk okozott kórkép öngyógyuló (szerencsére, mert specifikus terápia nagyok kevés vírusfertőzésra van), hogy diagnosztizálásukra akut megbetegedés esetén nagyon ritkán van mód, a leggyakoribb kórokozók: rota-, adeno-, kalici- és astrovirusok. Ahogy fent is említettem, a vrusok általában akut megbetegedést okoznak, krónikus gyulladást nem. A dysbacteriosis azt jelenti, hogy a normál vastagbél baktériumflóra károsodott és esetlegesen kórokozó törzsek kerülhettek túlsúlyba. Ennek oka antibiotikum kúra, nem megfelelő diéta, gyomor-bélhurut lehet. A Normix ez utóbbi esetben jó szer, sajnos jelenleg ez az egyetlen, kifejezetten csak a bélben ható antibiotikumunk, a többi fel is szívódik, így szisztémás hatása is lesz. A dysbacteriosis pre- és probiotikumok használata mellett meg kell hogy szűnjön (helyreáll a normál bélflóra). Ehhez természetesen szükséges a rendezett étrend, a gyakori, nyugodt kis étkezések, a bélmotilitás fenntartásához szükséges rendszeres fizikai aktivitás. A H2-kilégzési tesztről: ha laktóz intoleranciát vizsgáltak, akkor ezek szerint laktóz kapott szájon át. Normál esetben a bejutó laktózt a laktáz enzim bontja a vékonybélben, és nem jut laktóz a vastagbélbe, így nem is keletkezik hidrogén-gáz, negatív a teszt. Ha valakinek laktóz intoleranciája van, a laktáz enzim szintje alacsony, nem tudja a teljes laktóz mennyiséget lebontani, így annak egy része a vastagbélbe jut, ott a bélflórát alkotó baktériumok lebontják gázképződés mellett (ez okozza a haspuffadást is), így a bélben felszívódó H2 gáz a keringéssel a tüdőbe jut, majd kilégzéskor ez mutatható ki. A teszt álpozitív lehet abban az esetben ha a vékonybélben baktérium túlnövekedés alakul ki, illetve ha túlzottan gyors a vékonybél motilitás, és hamar a vastagbélbe jut a laktóz. Ezen esetekben azonban nagyon korán megjelenik a H2 a kilélegzett levegőben. Dysbacteriosis esetén a teszt álnegatív lehet, mert a megelőző antibiotikus kezelés kiirthatja a vastagbélből a hidrogéntermelő baktériumokat. Tehát véleményem szerint Önnek laktóz intoleranciája van. A vérvételes vizsgálatot laktóz terhelésnek hívjuk és elvégzése során a felszívódó laktóznak megfelelő vércukor-emelkedést detektáljuk a vérben. Az eltéréseknek megfelelően javaslom kerülje a laktóztartalmú ételeket, valamint az esetleges ételallergiák felfedezésére keresse a food-detective étel-intolerancia tesztet. A bélflóra rendbentartására a pre- és probiotikumok kúraszerű fogyasztása alkalmas.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus Itt kérdezhet

        Dr. Váróczy László PhD
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-23 19:18:49; Megválaszolva: 2010. február 23., 19:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: