Hepatopátia

T. Dr NŐ/ÚR! Már több éve van magas GGT eredményem 100-150U/L között. Alkohol:heti egy alk. csak sör kizárólak, nem dohányzom, munkanapokon egy dupla eszpresszó! Szakorvos javaslatára három hónapig szedtem Silegon-t 3x2.Eredmény semmi javulás! Biopsiát javasól.....ami nekem nem igazán fekszik.Egy másik belgy.orvos szerint ez az érték nemigazán ad okot aggodalomra és Ő sem híve a szurkálásnak különösen nem a májnak.Szerinte valami toxikuseredetű lehet a betegség! Azt mondta, hogy ha nem mérgezem magam tvább semmivel /alkohol, cigi, kávé, nagy kaják/ semmi bajom nem lehet ezzel az értékkel ha igy is marad örökre.Igaz ez? Mi az a határ/GGT/ tartosan ami már veszélyes.Egyre több embertől hallom hogy ugyanezzel a problémával él együtt és ugyan ezeket tanácsolják nekik. Mit tudok tenni, gyogyítható-e? Ui: 6-8évig dolgoztam szeszkeverő üzemben ahol a szeszgőz elég koncentráltan van jelen. Ez okozhatja e a tartós magas értéket még mindig? Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a máj témában

Kedves Kérdező!

Az Ön GGT-értéke tényleg a kissé emelkedett kategóriába esik (jelentős máj-epeuti károsodásnál az érték több ezres lehet). Ha az egyéb májenzim-értékek (GOT, GPT, AP, SeBi) normálisak, aggodalomra tényleg nincs oka. Emellett egyeseknél veleszületetten magasabb a GGT-szint. A korábbi toxin-behatás szintén okozhatja a GGT emelkedését. A májkímélő életmódon, a zsír- és cholesterinszegény diétán és a rendszeres labor-kontrollon kívül egyéb teendőt én sem látok.

 

Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Kérdés: 2009. június 10., 09:56; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:38
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Érdeklődés
Bélrendszeri probléma
Gastroenterológiai szövettani lelet
Mit jelent ez a lelet?
Jobb oldali hasi fájdalom és...