Az FNH zsugorodhat spontán?

Tisztelt Doktornő! Egy hete emésztési, gyomorpanaszok miatt UH vizsgálaton vettem részt, hogy kizárhassuk az epe problémákat. Itt véletlenül találtak a májamban két FNH-ra utaló elváltozást és egy 9 mm-es cisztát. Az FNH gyanús eltérések méretei 32x29x22 mm (bal lebeny) és 49x36 mm (jobb lebeny) . Semmyilyen panaszt nem okoztak eddig és jelenleg sem. Természetesen továbbmegyek CT, vagy MRI vizsgálatra, ahogy a Gasztroenterológus javasolja majd. 22 éve szedek fogamzásgátlót, de hajlandó vagyok akár azonnal abbahagyni a szedését. Emellett 22 éve béta blokkoló tablettát és vérnyomás csökkentőt szedek mitralis prolapsus és magas vérnyomás miatt. 16 éve aktívan sportolok, azóta a szív rendellenességem teljesen tünetmentes. Kérdésem, hogy ezek a máj elváltozások spontán zsugorodhatnak-e, ha odafigyelek a táplálkozásra (normál testsúlyú sportoló vagyok) és kiegészítem az étrendet máriatövis olajjal, tökmagolajjal? Persze a fogamzásgátló tabletta szedését is abbahagyom emellett. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza máj témában

A jelenlegi vélemények szerint a fogamzásgátlóknak nem az FNH kialakulásában, hanem a méreti növekedésben lehet szerepük. Ez alapján, ha elhagyjuk a provokáló faktort, akkor a további növekedés valószínűleg megelőzhető, esetleg méreti csökkenés is létrejöhet.

Kérdés: 2018. szeptember 02., 10:20; Megválaszolva: 2018. szeptember 03., 21:17
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Megoldás mint műtét?!
Tisztel Doktor Úr/Nő Azzal szeretném kezdeni, hogy 2008-ban FNH miatt történt májműtét. Tünetmentes voltam ez év elejéig. A lényeg, hogy...
Máj gond az alkoholtól
Körülbelül 3 hónapig napi rendszerességgel hatalmas mennyiségű alkoholt fogyasztottam (Napi 1 liter tömény) 2 hete abbahagytam az ivást. Tegnap...
FNH ha tüneteket okoz
Tisztelt webbeteg orvosa! A páromnál 2009-ben hasi ct vizsgálat a májban IV.segmentumában 45x40mm-es nagyságú, korai arteriás fásisban halmozó...
Labor eredmény
Szép napot! A fiam munkaalkalmassági vizsgálatán a vérvétel labor eredménye, magas GOT 36u/l ill. magas GPT 77 u/l értéket mutatott.Tovább nem...