• Az FNH zsugorodhat spontán?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Egy hete emésztési, gyomorpanaszok miatt UH vizsgálaton vettem részt, hogy kizárhassuk az epe problémákat. Itt véletlenül találtak a májamban két FNH-ra utaló elváltozást és egy 9 mm-es cisztát. Az FNH gyanús eltérések méretei 32x29x22 mm (bal lebeny) és 49x36 mm (jobb lebeny ). Semmyilyen panaszt nem okoztak eddig és jelenleg sem. Természetesen továbbmegyek CT, vagy MRI vizsgálatra, ahogy a Gasztroenterológus javasolja majd. 22 éve szedek fogamzásgátlót, de hajlandó vagyok akár azonnal abbahagyni a szedését. Emellett 22 éve béta blokkoló tablettát és vérnyomás csökkentőt szedek mitralis prolapsus és magas vérnyomás miatt. 16 éve aktívan sportolok, azóta a szív rendellenességem teljesen tünetmentes. Kérdésem, hogy ezek a máj elváltozások spontán zsugorodhatnak-e, ha odafigyelek a táplálkozásra (normál testsúlyú sportoló vagyok) és kiegészítem az étrendet máriatövis olajjal, tökmagolajjal? Persze a fogamzásgátló tabletta szedését is abbahagyom emellett. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a máj témában

        A jelenlegi vélemények szerint a fogamzásgátlóknak nem az FNH kialakulásában, hanem a méreti növekedésben lehet szerepük. Ez alapján, ha elhagyjuk a provokáló faktort, akkor a további növekedés valószínűleg megelőzhető, esetleg méreti csökkenés is létrejöhet.


        Kérdés: 2018. szeptember 02., 10:20; Megválaszolva: 2018. szeptember 03., 21:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Modern daganatterápia
        Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Új - Távkonzultáció