Megoldás mint műtét?!

Tisztel Doktor Úr/Nő Azzal szeretném kezdeni, hogy 2008-ban FNH miatt történt májműtét. Tünetmentes voltam ez év elejéig. A lényeg, hogy májusban történt hasi CT, ma pedig Máj MR, ennek eredményét írnám le. A hepar VII.segmentumában 10mm-es a korábbi CT vizsgálaton, a korai fázisban intenzíven halmozó góc ábrázolódott, mely MR vizsgálattal lényeges méretbeli változást nem mutat, T2 hyperintenz, T1 hypointenz megjelenésű.Diffuzio gátlást nem mutat. Az elváltozás a kontrasztanyagot az artériás fázisban intenzíven halmozza, a vénás és a késői fázisra csökken a halmozás, de valamelyest megmarad. A máj egyébként az in phase és out of phase képek között jelcsökkenést mutat, mely steatosisra utal. Vél: Kisebb benignus jellegű máj laesio. Szeretném megkérdezni, hogy ez átválthat-e rosszindulatúvá? Műtét szóba jöhet-e? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza máj témában

Az elváltozás jellege nem utal arra, hogy rosszindulatúvá válhatna és műtét sem merül fel. Időszakos követés javasolt, jelentős méretnövekedés esetén lehet szükség továbblépésre.

Kérdés: 2017. november 08., 17:25; Megválaszolva: 2017. november 12., 10:35
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Az FNH zsugorodhat spontán?
Tisztelt Doktornő! Egy hete emésztési, gyomorpanaszok miatt UH vizsgálaton vettem részt, hogy kizárhassuk az epe problémákat. Itt véletlenül...
Máj gond az alkoholtól
Körülbelül 3 hónapig napi rendszerességgel hatalmas mennyiségű alkoholt fogyasztottam (Napi 1 liter tömény) 2 hete abbahagytam az ivást. Tegnap...
FNH ha tüneteket okoz
Tisztelt webbeteg orvosa! A páromnál 2009-ben hasi ct vizsgálat a májban IV.segmentumában 45x40mm-es nagyságú, korai arteriás fásisban halmozó...
Labor eredmény
Szép napot! A fiam munkaalkalmassági vizsgálatán a vérvétel labor eredménye, magas GOT 36u/l ill. magas GPT 77 u/l értéket mutatott.Tovább nem...