• Májjal kapcsolatos kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy voltam az utóbbi 2 évben sima hcv tesztem ez sajnos mind a két esetben pozitív lett. Majd ezután 2 x történt pcr kimutatás ami viszont nem detektálható volt tehát vírus nem volt a szervezetemben csak az ellenanyagot lehetett kimutatni. Spontán gyógyulásról beszéltek. Ezen felül a sima májenzim tesztjeim is normál értéken vannak. Voltam legalább 3 x ultrahang vizsgálaton de egy apró hemangliómán kívül nem találtak semmit kóros elváltozást a májamra nézve. Viszont ha erősen kézzel megvizsgálom a jobb bordaívem alatt erősebb nyomásra kattogó érzést érzek belül lenyomásra kitudom tapintani a májam szélét mégis azt mondják az Uh alapján normális a mérete, és néha vissza visszatérnek jobb borda ív felőli enyhe fájdalmak vagy diszkkomfort érzések, amit nem tudok hova tenni. Ellenben ha elmegyek bármilyen ultrahang vizsgálatra semmi elváltozást nem állapítanak meg. Az lenne a kérdésem Önhöz Ilyenkor mi a helyzet károsodhat a májam vagy már csak a tudat miatt érzem ezeket a panaszokat? Mert azt semmiképp nem szeretném, hogy 10 év múlva szívjak az orvosok felületessége miatt mivel a Hepatologusok semmi érdemleges tanáccsal nem tudtak ellátni, hogy kell e még vizsgálat vagy nem vagy kellene e ezt a helyzetet kezelni. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a máj témában

        Leírása alapján tényleg rendben van a máj, az hogy tapintható, nem jelent kórosat (ha a rekeszizom mélyebben áll, a máj tapintható a bordaív alatt normál méret esetén is). Ha teljes biztonságot akarunk, évente vérvétel (májenzimek+vírusszerológia) és hasi ultrahang elvégzése javasolt.


        Kérdés: 2017. december 15., 17:15; Megválaszolva: 2017. december 15., 19:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Plósz János doktor úr! A következő problémával fordulnék önhöz! Már tavaly novemberben megírtam önnek, hogy kb másfél hétig normális széklet mellett állandó székelési ingerem volt, ami egyik napról a másikra rendeződött....