• Vastagbéltükrözés, hasmenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

        34 éves nő vagyok, 2 nappal ezelőtt szűrés céljából vastagbéltükrözésen voltam. Altatásban végezték a vizsgálatot. Két kérdésem lenne:

        1. A vizsgálat során egy borsnyi (3-4 mm) méretű polip eltávolítása megtörtént, egyéb kórosat nem láttak. Kimenő diagnózisom: vastagbél jóindulatú daganata. A kérdésem az, ha a szövettan eredménye rosszindulatú sejteket is mutat, mi a következő kezelési lépés? A doktornő annyit mondott csak, hogy ilyen esetben 3 havonkénti kontrollvizsgálatra fog sor kerülni. Ön is így gondolja? Ez most rákos állapotot jelent?

        2. Normális dolog az, hogy egyébként székrekedős lévén, a vizsgálat után két nappal eléggé lágy székletem van, naponta két alkalommal? A vizsgálat közben "beöntést" is kaptam, mert nem volt teljesen tiszta a vastagbelem. Ez a hasmenés még a hashajtó és a beöntés miatt van? Ön szerint ez a lágy széklet még normális?

        Válaszát köszönöm: Kovácsné

        WEBBeteg szakértő válasza a polyp témában

        Kedves Kérdező!

        A 3-4mm-es polyp esetében szinte 100 %-os bizonysággal lehet állítani, hogy jóindulatú elváltozásról van szó (minél nagyobb a polyp mérete, annál valószínűbb benne a rosszindulatú elfajulás lehetősége). Ezt a szövettani diagnózis fogja igazolni. Emelett, ha az eltávolítás ép szövettel határoltan történt, akkor ezzel a polyppal további teendő nincs, ez nem jelent rákos állapotot. Jóindulatú polyp esetén is javasolt a további szűrővizsgálat, a később megjelenő polypok eltávolítása végett.
        A széklet átmeneti változása normális a vizsgálatot követően, hiszen a teljes vastagbél kitisztításra került, megváltozott némileg a bélflóra is, illetve pár napig a diétán is változtatott. Várhatóan 1-2 héten belül visszaáll a szokásos székürítési rend.

         

        Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-18 16:32:39; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés