Puffadás, hasi fájdalom

Tisztelt Doktor Úr! Pár éve refluxot állapítottak meg nálam , amire 1,5-2 évig PPI-t szedtem (legtöbbször 2X40, vagy 2x20 mg-ot) . A gyomorszáj környékén lévő fájdalom már rég elmúlt, de azóta sokszor küzdök hasfájással,puffadással, néha enyhébb székrekedéssel amik sokszor a savcsökkentő szedése közben is előfordultak. Ezek a hasi panaszok tavasszal-nyárra elmúlnak, de ősszel-télre visszatérnek.Eddig mindkét télen , a panaszok megjelenésekor a PPI fokozott szedését javasolták az orvosok, ami elviselhetővé tette azt, de a tünetek csak tavasszal szűntek meg. Májustól egészen októberig nem szedtem savcsökkentőt az elmúlt két évben, néha szükség esetén gyógyteákat ittam. Az elmúlt hetekben újra visszatértek a panaszaim, de nem szeretnék savcsökkentőt szedni, mivel eddig is először segített a tünetek enyhítésében de fokozatosan emelni kellett a PPI mennyiségét. Ezeket a tüneteket feltétlen a túl sok gyomorsav okozhatja? Kevés gyomorsav okozhat ilyen tüneteket? Milyen vizsgálattal állapíthatnám meg a gyomorsav szintemet? Milyen vizsgálatot lenne érdemes esetleg elvégeztetnem a probléma (puffadás, hasi diszkomfortérzet) kiderítése érdekében? Voltam több gasztroenterológusnál, számos vizsgálaton (gyomortükrözés, hasi UH, H2 kilégzési teszt, ételintolerancia teszt, gluténvizsgálat, nagylabor) , de a végén mindig a PPI szedését (Controloc, Esomeprazol) javasolják. Jelenleg ProGastro825-öt, reflux elleni teát, kaukázusi kefírt, néha Salvuz vízet fogyasztók amelyek enyhítik a panaszaim. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Plósz János válasza dyscomfort-puffadás témában

Véleményem szerint a panaszokat nem a savtermelés kóros volta okozza (de a savtermelés, valamint a gyomornyálkahártya állapotának megítélésére a Synlab Kft gastropanel-je lehet alkalmas). A panaszok hátterében állhat dysbiosis (a bélflóra megváltozása), alacsony rostbevitel, de akár vékonybél bakterialis kontamináció is. Ez utóbbi laktulózzal végzett H2 kilégzési teszt segítségével diagnosztizálható. A panaszok évszak-függése engem inkább táplálkozási változások, testmozgás mennyiség irányba vinnének el. A jelenlegi terápia jónak tűnik (a probiotikum, kefír, Salvus), ezt egészíteném ki rendszeres intenzív testmozgással valamint a rostbevitel fokozatos emelésével (utifűmaghéj, lenmag-örlemény, zab, étkezési korpa).

Kérdés: 2022. november 29., 07:34; Megválaszolva: 2022. november 29., 21:04

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Fehérvérsejt kóros-e a labor...
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy, Érdeklődni szeretnék, hogy a csatolt labor eredményeiben van-e bármi kóros?! A fehérvérsejtszám (4.2) nem gond-e?...
Melanoma esetleges áttéttel
Tisztelt Doktor Úr! A 45 éves feleségem áttétes melanómával gondozott beteg. Az utolsó UH vizsgálat alatt 2 elváltozást találtak, egyet a jobb...
Vélhetően nem cöliákia van a...
Üdvözlöm! Előzetesen a hasi ultrahangom kapcsán beszéltünk, ahol a vékonybél mérsékelt meteorismusát állapították meg, hogy SIBO illetve...
Inzulin rezisztencia?
Kedves Doktor Úr! Csatoltam a vérképemet. Meg tudná ebből mondani, hogy van-e inzulin rezisztanciám, vagy nincs? Nagyon szépen...
Reflux savtúltengés
Tisztelt Szakértő! Fél éve kezdtek el kezelni gyomorsav túltengés miatt. Fennállt már egy ideje, de akkor elmentem orvoshoz. Kaptam Nolpaza 40mg...