Nyelőcső fájdalom?

Tisztelt Doktor Úr! Már 2 hete éles, késszúrásszerű fájdalmat érzek a mellkasomban jobb oldalt és egy függőleges vonalban (gyomor vagy epe?) nagyon érzékeny, mintha be lenne gyulladva végig valami. A hátamba nem sugárzik ki és nem igazán van hányingerem sem. A fájdalom teljesen random jelentkezik és vannak órák, amikor nem érzem, máskor meg szinte folyamatosan hasogat. Először azt gondoltam, hogy a gyakori puffadás miatt jelentkezik és csak felfele nyilall, mert előfordult már, hogy a mellkasomig nyilallt a bélfájdalom, de csak 1-2 mp-ig, aztán el is múlt. De ez a fájdalom nem múlik. Olyan mintha a testem közepében fájna valami. Egyéb panaszom: régóta fennálló reflux betegség, melyre napi 1 vagy 2 db 20mg Ezomeprazolt szedek. Most beszedtem napi 2-t, de nem javulok. Gyakran ég a gyomrom gyógyszer mellett is, 2 hete sokkal lazább állagú a székletem, mint szokott lenni, folyton puffadok. Nem tudom összefüggenek-e a panaszok. Amikor ez a fájdalom kezdődött enyhébb formában, akkor még ettem tejes dolgokat, sőt egy nagy adag fagylaltot is, de a fájdalom csak erősebb lett. Azonban 2 hete nem eszek tejterméket és lisztet sem nagyon, viszont zabkását szoktam enni és sok tojást. De hát csaknem javulok, pedig a tejes ételekre gyanakodtam. 10 éve voltam hasi UH-n szintén elhúzódó éles fájdalom miatt, de akkor lejjebb éreztem a jobb bordaívem melletti részen. Egyértelműbb volt a fájdalom oka, most meg feljebb érzem a mellkasomnál. Régebben megtört epehólyagot állapítottak meg, gyomortükrözésem nem volt, mert azóta sem mertem bevállalni a lehetséges szövődmények miatt. Nem figyeltem meg, hogy evés közben jobban fájna, inkább random fájdalom. Alvás közben érdekes módon kevésbé fáj, nem kelt fel. Olvasgattam a nyelőcsőfekélyről és nagyon megijedtem, hogy lehet, hogy az okozza, Ön szerint lehetséges? Talán mozgáskor is nyomódik a nyelőcső, azért fájhat? Ha igen, már nem tudom hány gyógyszert szedjek be, hogy ne legyen sok savam, teljesen tehetetlen vagyok és kétségbeesett. Szeretném megkérdezni, hogy ha fekély, akkor ilyen erős hasogató fájdalom jelezheti, hogy hamarosan átlyukad a nyelőcső? Akkor gondolom meghalok vagy mit csinálnak olyankor az emberrel? Nagyon félek, hogy ez lehet a probléma. Már nem merek enni, mert rettegek a legrosszabbtól. Pár nap múlva megyek hasi UH-ra, de abból nem valószínű, hogy kiderül a nyelőcső betegség? Esetleg létezik kíméletes módszer a nyelőcső fekély diagnosztizálására? Kérem szépen, adjon valami támpontot, mert nagyon félek. Köszönettel: Niki

Dr. Plósz János válasza nyelőcsőfekély témában

A nyelőcső-fekély ritkán előforduló állapot, savcsökkent szedése mellett abszolút nem valószínű az előfordulása. Nyelőcső illetve gyomorproblámák diagnosztizálására a gyomortükrözés alkalmas (melynek különösebb szövődménye nincs). A lazább széklet illetve a haspuffadás gyomor-bélhurut eredménye lehet, erre probiotikum legalább 1 hónapos használata, Duspatalin vagy Meteospasmyl tabl. szedése lehet jó. A savas panaszok miatt akár 2x40mg esomeprasole-t is szedhet, kiegészítésként Gaviscon vagy Talcid rágótablettát használhat.

Kérdés: 2021. október 28., 19:49; Megválaszolva: 2021. október 29., 18:39
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Nyelőcső fekély
Üdvözlöm önöket! A feleségemnek nyelőcső fekélye van. Már 9 hetes terhes, és nem szabad szednie a fekélyére a pantoprazolt.itta a salvus vizet...
Nyelőcső fekély
Tisztelt Dr Úr/Nő! Tanácsot szeretnék kérni édesányámnak 2002-ben nyelőcső szükületett álapítotak meg ami évente 2-szer ellenőrizve volt és...
GASTROSCÓPIA
Tisztelt dr.úr, köszönöm válaszát, de elfelejtettem hogy nyelőcső fekélyt is megállapítottak és 8.kg-mot fogyott is a férjem, ez a fekély megfog...
Nyelőcsőfekély és gyomorpolip
Tisztelt Doktor Úr! Több mint 2 éve kezdődtek gyomortáji fájdalmaim, mely nem kifejezetten a gyomromnál, inkább az epémnél érezhető és a...
Bakteriális nyelőcsőfekély...
Kedves Doktornő/Doktor Úr!   3 héte nyelőcsőfekélyt diagnosztizáltak, amely bakteriális fertőzéses is. Erre kaptam antibiotikumot, valamint a...