Gyomorpanaszok

Tisztelt Doktor Úr! Hetek óta váltakozó erősségű és jellegű gyomorpanaszaim vannak. Egy 2 évvel ezelőtti gyomortükrözés során refluxot és nyelőcső felmaródást állapítottak meg nálam. Arra huzamosabb ideig nagy mennyiségű savcsökkentőt (2X40 mg pantoprazol) szedtem,melyet fokozatosan elhagytam. Hónapokig panaszmentes voltam. Tavaly év végén kezdődtek a tüneteim, a Covid fertőzésem után 2 héttel (hasi fájdalom, hányinger, puffadás) . Savcsökkentőt írtak fel nekem (40mg) , amely egy ideig használt, azonban utána fokozatosan romlott a dózis emelése (2X40) ellenére is. Újabb tüneteim lettek (a rosaceam nagyon "fellángolt",állandó hasi fájdalom, 2-3 alkalommal hasmenés) . Ezután egy Normix+probiotikum kúrát kezdtem el csökkentett protonpumpagátlóval (40mg) . Panaszaim enyhültek, de nem múltak el teljesen (néha hasi fájdalom és puffadás) . Jelenleg csak az esti savcsökkentőt szedem (40mg) . A teljes vérképem és a hasi ultrahang (egy 6mm-es epehólyag polip kivételével) rendben van. Voltam gasztroenterológusnál aki jövő héten végzi el a gyomortükrözésem. Addig is az alábbi terápiát javasolta: 2X40mg Esomeprazol Actavis, 1 ak. Progastro 825, 2X1 Itopride Supremex, reggelente Salvus víz. A most tapasztalt tünetek teljesen más jellegűek, mint ami miatt 2 évvel ezelőtt a refluxot megállapították. A mostani panaszaim nem lehetnek összefüggésben a savcsökkentő hosszútávú szedésével? (azt már régebben észre vettem, hogy amikor a savcsökkentőt csökkentem/elhagyom akkor a rosaceam látványosan javul és a bélmozgásom, székeli szokásom is jobbá válik) . Ön szerint is szükséges az alábbi gyógyszerek szedése a vizsgálat elvégzéséig? Nem lenne elég a reggeli Salvus víz, az esti savcsökkentő (40mg) , és a Progastro szedése? Ön szerint van értelme egy laktulóz kilégzési teszt elvégzésének is? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza haspuffadás témában

A panaszokat jó eséllyel a vírusfertőzés okozta bélflóra-megváltozás, emésztési zavar okozhatja. Elég lehet az Ön által gondolt terápia (ráadásul a PPI szerek is megváltoztatják a bélflóra jellegét). Ha a panasz nem szűnik és étkezést követő állandó haspuffadás, hasmenés áll fenn, akkor lehet értelme egy laktulóz kilégzési tesztnek (vékonybél bakterialis kontamnáció irányába).

Kérdés: 2021. március 19., 21:53; Megválaszolva: 2021. március 20., 08:48
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emelkedett májértékek
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok