Gyomortükrőzés gyakorisága és Helicobacter pylori fertőzés fennállása

Kedves Doktor Úr! ezt a választ kaptam Öntől az imént: "Dr. Plósz János válasza a gyomorrák témában 5 évente érdemes lehet gastroscopiát végeztetni, de most első (illetve második) körben a Helicobacter pylori fertőzés fennállását lenne érdemes kizárni illetve pozitív esetben eradicálni, mert ez egyértelműen emeli a gyomorrák kialakulásának rizikóját. " Amikor ezt a vizsgálatot csinálták tavaly év elején ( vagy azt megelözően az időre nem emlékszem pontosan ) de arra biztosan emlékszem, hogy csináltak egy ilyen vizsgálatot is és az negatív lett. Ezek alapján azt szeretném kérdezni, hogy ezt a vizsgálatot ( Helicobacter szűrés ) vagy a gyomortükrőzést biztosan nem érdemes-e most ( vagy miondjuk 1-2 év múlva ) megcsináltatni? Nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a gyomorrák témában

Ha helicobacter negatív, akkor szerintem elég 3 év múlva újra gastroscopiát végeztetni. A H. pylori újrafertőződés esélye évente 1% körül van, szóval azt felesleges nézni. Nyilván ha ilyen jellegű tünet (étvágytalanság, fogyás, émelygés, felhasi krónikus fájdalom) jelentkezik, akkor hamarabb is érdemes vizsgálódni, valamint akkor is, ha lelkileg ez nyugtatja meg. Ép nyálkahártyából a rosszindulatú folyamat létrejötte kb. egy évtizedet vesz igénybe.

Kérdés: 2020. december 14., 15:43; Megválaszolva: 2020. december 14., 15:54
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Vélemény kérés
sovány vagyok hizni szeretnék
Veres nyálka szellenteskor
Sörélesztő intolarencia
Műtét utáni hasmenés