Gyomortükrőzés gyakorisága és Helicobacter pylori fertőzés fennállása

Kedves Doktor Úr! ezt a választ kaptam Öntől az imént: "Dr. Plósz János válasza a gyomorrák témában 5 évente érdemes lehet gastroscopiát végeztetni, de most első (illetve második) körben a Helicobacter pylori fertőzés fennállását lenne érdemes kizárni illetve pozitív esetben eradicálni, mert ez egyértelműen emeli a gyomorrák kialakulásának rizikóját. " Amikor ezt a vizsgálatot csinálták tavaly év elején (vagy azt megelözően az időre nem emlékszem pontosan) de arra biztosan emlékszem, hogy csináltak egy ilyen vizsgálatot is és az negatív lett. Ezek alapján azt szeretném kérdezni, hogy ezt a vizsgálatot (Helicobacter szűrés ) vagy a gyomortükrőzést biztosan nem érdemes-e most (vagy miondjuk 1-2 év múlva) megcsináltatni? Nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza gyomorrák témában

Ha helicobacter negatív, akkor szerintem elég 3 év múlva újra gastroscopiát végeztetni. A H. pylori újrafertőződés esélye évente 1% körül van, szóval azt felesleges nézni. Nyilván ha ilyen jellegű tünet (étvágytalanság, fogyás, émelygés, felhasi krónikus fájdalom) jelentkezik, akkor hamarabb is érdemes vizsgálódni, valamint akkor is, ha lelkileg ez nyugtatja meg. Ép nyálkahártyából a rosszindulatú folyamat létrejötte kb. egy évtizedet vesz igénybe.

Kérdés: 2020. december 14., 15:43; Megválaszolva: 2020. december 14., 15:54
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomortükrözés gyakorisága
Kedves Doktor Úr! 47 éves férfi vagyok, Heti többször sportolok (futok) aránylag egészségesen táplálkozom és csak alkalom szerűen iszom...
Vajon gyomorrák?
Egy lánybarátomnak régóta gyomorgörcse van, már hónapok óta, január óta járja az orvosokat és egyik sem tudta mi lehet a probléma. Sűrűn...
Gyomorrákra való esély?
Jo napot kivanok, nagymamam gyomor rakban hunyt el es egy ideje edesanyam (elhunyt nagymamam lanya) betegeskedik es ugyan azokat a tuneteket vettem eszre...
Fogyás gyomorműtét után
Gyomorrák miatt eltávolítoták a gyomromat (vékonybélből csináltak újat) . Fél éves kemoterápia most ért véget, pillanatnyilag Aktiferrin...
Kell-e aggódnom?
Üdvözlöm Doktor Úr! Egy rövid,de eléggé kellemetlen kérdéssel fordulok Önhöz. Megmondom őszintén,hogy máshol nem is merem ezt megkérdezni. 54...