• Állandó szájban érző savas íz

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot dr. Plósz János! Egy éve kezdődött a savas íz és mint egy csípődző érzés a számban. Ami előtt még savként jelent meg a nyelőcsövemben. PP gátló gyógyszereket kezdtem szedni mint controloc, pariet stb. Nem történt változás. Majd 3 hónap után kiderült hogy helicobactererem van amire aztán nagyon sokfelé erős gyógyszert kaptam amivel ez elmúlt, de a szájban érezhető csípő érzés és savas íz azóta is megvan. Bármit eszek,de inkább azt vettem észre hogy az édes ételeknél amiben cukor is van. Van amikor még le se ér a falat már érzem. vagy volt hogy fagyit ettem és másnap éreztem a számban. Lehetséges ez? Nagyon sok orvosnál voltam, nagyon sokfelé gyógyszert szedtem. Gyomortukrozesen is jártam, ahol a gyomorszaj zaroizom még zárt, kisebb felmarodasok láthatók. CT-n csak kisebb vesekő figyelhető meg. Most éppen az itopridet és az apo-gfamotidint szedem egy hete egy másik orvos tanácsára. Változást még nem tapasztalok. Vagy ezeknél még korai? Segítséget szeretnék kérni, hogy végre elmuljon ez az érzés. Annyi gyógyszert szedtem és nem hiszem hogy semelyik nem tud segíteni. Lehet ettől a sokféle gyógyszertől további bajom? Köszönöm Zsolt

        Dr. Plósz János válasza a savanyú szájíz témában

        Az Itopride teljes hatása 2-3 hét után várható, a famotidin kb. a PPI szerek savcsökkentő hatásának 1/3-át tudja elérni (ellenben nem lassítják a gyomorürülést). A szájban érzett csípős, savas íz nem feltétlenül reflux eredménye (erre utal, hogy nem változik adekvát savcsökkentő terápia mellett sem). Gyakran ismeretlen okú nyálkahártya atrophia-gyulladás okozza a kellemetlen ízérzést. Érdemes megpróbálni vas, nyomelem- és vitaminpótlást.


        Kérdés: 2020. június 09., 23:39; Megválaszolva: 2020. június 12., 19:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.