Ételintolerancia vizsgálat eredmények értelmezése

Tisztelt Doktorúr! Gyomor panaszaim miatt csináltattam egy 46 tételes ételintolerancia vizsgálatot. Segítséget szeretnék kérni az eredményének értelmezéséhez. Az eredmény szerint enyhén pozitív: búza, kukorica, glutén, tehéntej, teljes tojás, földimogyoró és mérsékelten pozitív az élesztő.Ezek az értékek mit jelentenek az életmódomra vonatkoztatva? Esetleg glutén és tej mentes diétát kellene tartanom? Illetve, ha tej mentes diéta, akkor a laktózmentes tejtermékek fogyasztása sem javasolt (mert sajton kívül általában laktózmentesen szoktam étkezni)? A tejcukorra is kértem külön vizsgálatot, de annak az eredménye kb. 2 hét múlva lesz meg. Egy korábbi terheléses cukor vizsgálat miatt felmerült a IR gyanú is, a HOMA-IR érték normális volt (0,8) azonban a háziorvos véleménye szerint az étkezés utáni 60 perces glükóz érték nem a várt mértékben emelkedett (5,6 mmol/L) , ami gyanúra adhat okot, valamint a 0-60 perces inzulin érték közötti különbség túl nagy (3,3 mIU/l - 32,3 mIU/l) . Emellett felmerülő egyéb panaszaim: fáradékonyság, alvási nehézségek, fejfájás, emésztési zavarok: puffadás, egyes ételek hatására gyomorgörcs. Epekő kizárása miatt készült hasi UH negatív. Nyaki UH negatív. A vérvételek többi értéke a normális tartományon belül mozgott. Az IR diéta elkezdésén gondolkodom, nem tudom az megoldást jelenthet e? Köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza intolerancia témában

Az intolerancia teszt jelenleg nem része az elfogadott rutin diagnosztikának, így szigorúan szakmailag nem is tudok véleményt mondani. Az enyhén pozitív tételek esetében én inkább csak mennyiségi korlátot javasolnék és az élesztő esetében ennek kerülését legalább 3 hónapig. 0.8-as HOMA értékkel nem gondolnék IR lehetőségére, de nem tudok, hogy milyen alkatú, amit mindenképp érdemes, az optimális testtömeg és testösszetétel elérése. A puffadás mérséklésére probiotikum legalább 1 hónapos használata (Progastro825 vagy Bonolact Regeneral) , gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, rendszeres, intenzív testmozgás javasolt.

Kérdés: 2020. június 02., 15:10; Megválaszolva: 2020. június 02., 17:20
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Sörélesztő intolarencia
Tisztelt Doktor Úr! Haspuffadás és fokozott gázképződéd miatt végeztettem egy étel intolarencia tesztet amiben a következő eredményeket kaptam ...
intolerancia
Tisztelt doktor Úr! Több éve tartó emésztési problémák miatt allergia és intolerancia vizsgálatot végeztek nálam. A vizsgált ételekre allergia...
Nyelocso daganat
Crohn betegség ??
Kedves Plósz Doktor Úr! Több alkalommal is olvastam a betegeknek adott korrekt válaszait. Segítségét szeretném kérni… aranyeres panaszaim miatt es...
Lehet e hasnyálmirigy gyulladas?
Tisztelt Doktor Úr! Szalai Edina vagyok és tegnap írtam Önnek! Azzal kapcsolatban hogy egy hete túlzottan nehéz ételeket ettem. Azóta folyamatos...