• Máj szintigráfia eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm. Uh - val találrak a májamon egy hemangiómát, mely 8.5 cm. Ezt vizsgálták ct-n is. Ott is hemangiómát áll pítottak meg, de javasolták a májszintigráfiát, aminek az eredménye a következő : A jelölést követően planáris és SPECT felvételeket készítettünk a májról. A korai időpontban készült felvételen máj jobb lebenyében subcapsularisan lévő képlet széli részén fokozott vértartalom látható, a centrumban aktivitás kiesés figyelhető meg. Az idő előrehaladtával a képlet egésze a májparenchyma vértartalmánál fokozottabb aktivitássak ábrázolódott (a szívaktivitásával megegyezően) majd az aktivitása fokozatosan csökkent. Kérdésem az lenne hogy ez a vizsgálati eredmény pontosan mit jelent? És hogy ezzel szükséges e tovább lépnem máj specialista felé vagy elég a házi orvos? Vizsgálat véleményében még azt írják, hogy májban lévő képlet RES sejteket nem tartalmaz. Ez mit jelent? Köszönöm válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a haemangioma témában

        A RES sejtek a természetes immunitás részét képező falósejtek. A scintigraphia eredménye cavernosus haemangiomára utal (jó indulatú ér erdetű daganat, mely vérrel telt üregeket tartalmaz). A 8.5 cm-es méret miatt mindenképp érdemes sebészt felkeresni (elég jelentős a sérülés és a következményes vérzés esélye, emiatt érdemes az elváltozást műtétileg eltávolítani).


        Kérdés: 2019. november 12., 15:22; Megválaszolva: 2019. november 17., 16:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: