• hemangioma hepatis

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor úr. Hasi panaszok miatt köldök tájékán s felette vizsgáltak mostanában főként a nyár folyamán. Tavasszal MRI most nyár végén gyomortükrözés és hasi ultrahang vérvétel történt. Semmit nem találtak kivéve enyhe reflux. Kaptam PPI savlekötöt amit már tavaly is szedtem, most 3 hónap után rosszabb lett főleg a hasi panaszaim erősödtek fel. Elmenetem megint UH-ra saját pénzből és vérvételre. A vérvételen minden rendben találtak kivéve CA15-3 nekem 29 s 28-ig normális. Ez nem egy női tumormaerker adat? De nem is a vérvétel a lényeg hanem a tavasti tökélestes MRI és az augusztusi tökéletes UH után most november végén az Ultrahang 2 hemangioma hepatis mutatott a májban 0.6 és 1 cm nagyságúak. A háziorvosom azt mondta ne foglalkozzak vele, igaz ő mindenre ezt mondja. Kérdésem az lenne 3 hónap alatt hogy alakulhatott ki, lehet hogy a májban valami rossz elfajulás történik, érdemes -e tovább menni más vizsgálatra vagy tényleg ez egy jól beanozotsitható ártalmatlan érdaganat? Igazából 4 kérdés aggaszt! 1. Biztos hogy ez egy jóinduató érdaganat egyértelmű a diagnozis egy UH alapján? 2.Lehet -e ez később rosszindulatú folyamat? 3.Okozhatta -e a gyógyszerek szedése amit most kaptam? 4. Nézessem meg más vizsgálattal, mert engem azért aggaszt hogy 3 hónap alatt 2 is kinőtt s nem kicsik. Előre is köszönöm a válaszát.Illetve a CA15-3 tumormarker férfiaknál is lehet probléma?

        Dr. Plósz János válasza a haemangioma témában

        Kezdeném a végén: a tumormarkerek szűrővizsgálatra nem alkalmasak (nincs értelme nézni, illetve a minimális emelkedés nem ad okot aggodalomra). Az ultrahangos vizsgálati lelet elég szubjektív, erősen vizsgáló- és eszközfüggő. A haemangiomák, ilyen kis méretben tényleg ártalmatlan elváltozások, csak ultrahangos követést igényelnek. AZ, hogy ez tényleg csak az, a követés során derül ki, hiszen az ultrahang és az MR is képalkotó módszer. A hormontartalmú szerek emelhetik a haemangiomák kialakulásának illetve méretnövekedésének kockázatát, de az Ön által szedett gyógyszerek nem gyanusíthatók igazán ilyen hatással.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. november 24., 15:02; Megválaszolva: 2018. november 25., 16:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Férfi inkontinencia
        Tegyen ellene! Töltse le a férfi gátizomtorna füzetet!
        Tiszta orrok, nyugodt napok
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Hirdetés