lehetséges eltéveszetni?

Tisztetlt Doktornő! Én egy harmincas évei elején járó férfi vagyok. Ülő foglakozást folytatok. Egy rutin UH vizsgálaton találtak a májamban két csomót. "A bal lebenyben és a és a májkapuban egy - egy 15mm átmérőjű, jól körül határól echo szegény képlet látszik, melyben keringés nem mutatható ki." "Vélemény: A májban található két góc közül az egyik focal depositio a másik atipusos hemangióma lehet." MR vizsgálat "ugyan ezt" az eredményt hozta. "A máj nem nagyobb." "A máj állományában egy 25, 3mm átmérőjű kerek a máj felszínéből kissé elődudorodó, éles szélű, kontraszt anyagot a korai artériás fázisban homogénen, intenzíven halomó képlet látható, mely a további kontrasztos fázisokban csaknem izointenzívvé válik. A késői kontrasztos fázisban már alig azonosítható. A látott elváltozás adenomának esetleg atípusos haemangiomának megfelehet." A problémám, hogy én utánna néztem a haemangiómának és több helyen is írják, hogy ezek születésünktől velünk vannak és sokan úgy élik le az életüket, hogy erről nem is tudnak. De akkor, hogy lehetséges, hogy nekem 2-ével ezelőtt ugyanilyen hasi ultrahang vizsgálaton semmit nem találtak. Egyik csomót sem írták le. Akkor ennek az utóbbi két éveben kellett nölnie ha jól gondolom. Most 6 hónap múlva kell visszamennem ellenörzésre, de mindenhol azt olvasom, hogy tumor esetén minél előbb tudnak lépni annál jobbak az esélyek. Mundjuk máj áttétel kapcsolatban kevés biztatót talál az ember. Nagylabor vér értékek az orvosom szerint jók. Májfunkció (GOT, GPT, ALP, GGT Összbilirubin) jók. Nincs Hepa A, B, vagy C fertőzésem. Annak ellenére, hogy két éve semmit nem találtak lehet-e ez még haemangióma? Kell-e ezek alapján tartanom áttétől vágy mástól? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza haemangioma témában

Kedves Kérdező!

Kezdeném azzal, hogy a haemangiomak általában szűréskor, vagy "mellékleletként" derülnek ki. Ultrahangos vizsgálattal és főleg MR-el nagy biztonsággal azonosíthatóak. Típusos esetben nincs velük gond, tudunk róla és legközelebb már nem okoz izgalmat a jelenlétük.

Nem típusos esetben követni szoktuk. Az sem teljesen igaz, hogy a születésünktől tudunk róla, hiszen változik a máj szerkezete, kicsit zsírosabbá válik, esetleg az addig a környező májszövetbe "bele símuló" ártalmatlan képlet kitűnik a környezetéből, érzékenyebb ultrahangos fej, vagy maga az orvos lát többet, jobban, tehát a gyakorlatban "egyszer csak észreveszik" egy vizsgálat során.

A leírás alapján a diagnózis egyértelműnek tűnik. Másabb képet mutat az áttét, vagy a máj eredetű egyéb daganat, mint az ön esetében a leírás.

Természetesen 100% semmiben nem létezik, és ebben sincs, ezért én a követés híve vagyok. 1-2 hónappal később készített ultrahang, ami nem jelent nagyobb megterhelést a szervezet számára, megnyugtató lehet.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. január 24., 14:18; Megválaszolva: 2015. január 25., 17:43
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
CT kolonoszkópia lelet -további...
Hasmenés, alhasi fájdalom negatív...
Tojás alergia
CT eredmény
Gyomorhurut