• Gyomorürülési zavar és nehézlégzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Úr/Nő! 7 hónapja gyomorproblémával küzdök, erős teltségérzés, felhasfeszülés, savas reflux, fogyás tünetekkel. Az első 4-5 hónapban aránylag jól tudtam kontroll alatt tartani a tüneteket, de az utóbbi 2 hónapban sajnos rosszabodott az állapotom. Alig eszek valamit naponta, mégis erősen teltségérzésem van, és a hasfeszülés végett komoly légzési nehézségeim vannak, emiatt sajnos aludni sem tudok. Természetesen jártam gasztroenterológusnál, és az összes lehetséges vizsgálatot elvégeztem (2x gyomortükrözés, vastagbéltükrözés, hasi UH, hasi Ct. Minden negatív. Történt egy gyomorürülési teszt is izotópos, lassabb gyomorülülésem van, de nem számottevően. Kaptam egy funkcionális diszpepszia diagnózist. Jelenleg sajnos domperidon-on, illetve időnként cerucalon élek, mert sajnos másképp nem bírok enni, illetve úgy megnő a gyomrom, hogy nem bírok rendesen lélegezni(ilyenkor fájdalmat érzek a nyomás miatt a bordák alatt, és lüktetést). Nem tudom hova mehetnék ezzel a problémával, mert a gasztroenterológusom azt mondta nincs mit tenni, viszont én képtelen vagyok így boldogulni ezzel a betegséggel. Mit tanácsolna, mit tegyek? Természetesen többször eszem nagyon keveset és zsír és rost mentesebb ételeket fogyasztok, sokszor turmixokat de még gyógyszerek mellett sem tartható a helyzet. A domperidon 3x10mg-al nagyjából szinten tartom magam, de jelentősen gyengébb mint a cerucal, viszont a cerucal-nál nagyon álmos és depressziós leszek. Itopride-t próbáltam, de nem bírtam csak 9 napig szedni, mert olyan súlyossá váltak a tüneteim, hogy semmi nem bírtam enni. Legfőbb kérdésem a nehézlégzés problémája, tudok ezzel bárhova fordulni, ahol érdemben kapok segítséget? Köszönettel

        Dr. Plósz János válasza a dyspepsia témában

        A panasz hátterében leírása alapján jelentős levegőnyelés állhat. Ez okozhat korai teltségérzést, puffadást, akár nehézlégzést is. Mindenképp azt javaslom, hogy érdemes tudatosan odafigyelni a levegőnyelés kerülésére (lassú evés-ivás-beszéd, az orrlégzés rendezése, rágógumi használat kerülése). Ha ez sikerül, a panaszok fokozatosan javulhatnak. Ezen kívül a rendszeres, intenzív testmozgás segíthat a javulásban (a bélm otilitást is erősíti, de a stressz megfelelő feldolgozására is alkalmas).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. november 12., 08:37; Megválaszolva: 2019. november 18., 20:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2 napja nyálkás a székletem. Dobhártyaműtét után vagyok, rettentő sok stresszel. Műtét utáni elsőnap nem aludtam semmit, izomrángásaim voltak. Volt székletem, de olyan volt, mint egy száraz tégla. Másnap emiatt...
        Tisztelt Doktornő/ Doktor úr. Párom állapotával kapcsolatban szeretnék kérni segítséget, illetve iránymutatást. Az egész történet herefájdalommal indult, urológia, prosztatagyulladás, erős antibiotikumok, majd miután a fájdalom már a...
        Üdv! Érdeklődnék hogy mit tegyek a rendszeres hashajtó szedés után? A súlyom miatt szedtem mert regetegen piszkaltak miatta. De elhatároztam hogy leszokom róla..Mit tanácsol? Orvosi vizsgálat kivételével..Mit vegyek szedjek egyek illetve igyak?...
        Kedves Doktornő! Fruktóz malabszorpcióm van 3 éve, 51 ppm-es értékkel. Már kis mennyiségtől (1-2 gramm) is súlyos tüneteim vannak. Korábban meg bírtam enni picit nagyobb mennyiséget, most már szinte semennyit és a tüneteim is egyre...
        Bizonytalan tüneteim vannak. Kezdetben úgy gondoltam, hogy az emésztésem nincs rendben, ezért diétáztam. Mivel a panaszaim nem változtak, ezért mozgásszervi eredetűnek véltem, és pihentettem. Mivel a panaszaim már két hete változatlanul...
        Tisztelt Doktor Úr!Decemberben újra előjöttek az aranyeres panaszok:élénkpiros vér, enyhe szúró fájdalom székeléskor. Elkezdtem szedni a DIO-PP tablettát mert előtte is az múlasztotta el a panaszokat. Vérzés elmúlt, fájás enyhült, de nem...
        Kedves Dr Plósz János! Többször írtam már Önnek hasi panaszaim miatt amik szept.20a óta tartanak. Hasmenéssel,hányással kezdődött,minimális lipáz emelkedés laborban. Azóta számos vizsgálaton túl vagyok. Laborok (amikben eltérés nincs...