Indokolt a tükrözés?Mit tegyünk?

Tisztelt Doktor Úr! A fiammal kapcsolatban írnék. Utoljára 2021-ben volt tükrözése ott egy epe visszacsorgásos krónikus gyomor gyulladást diagnosztizáltak, volt, hogy hónapokig nem volt gond. Most viszont január elején kezdődtek a tünetei, gyomorégés rossz közérzet miatt (ilyen utoljára augusztusban volt), amire nagyjából egy hónapos salvus víz ivókúra teljes enyhülést hozott, februárban jól volt, majd március elején megint megkezdődtek a tünetek, de már a salvus víz és a quamatel mini sem segít illetve van, hogy segít van, hogy nem, az utóbbi pár napban hányingere is van, puffadásról számol be, és étvágytalan, a probléma az, hogy nagyon neurotikus és hipochonder is,és meggyőződése, hogy fekélye van,szigorúan diétázik, kivan érzelmileg, és próbál minden házi praktikát bevetni, amit olvas,emiatt nem egyértelmű, hogy mi az erősebb, a tünetek vagy a szorongás,kikéri a véleményem, én meg tanácstalan vagyok, hogy van-e értelme terhelésnek kitenni, vagy próbáljunk meg mást is mielőtt erre adjuk a fejünket? A fekély tünetek nem elviselhetetlen fájdalommal járnak, olyannal, hogy az ember hétrét görnyed és nem tud aludni? Mert neki ilyen nincs,csak egyfajta diszkomfortot emleget, az éjszakát átalussza, de kialvatlanul ébred, nyomásra a gyomorszájnál érzékenyebbnek mondja, a megnyomás fokozza a nap közben gyakran előjövő hányingert. Viszont amellett nem lehet elmenni, hogy csak találtak anno valamit, amit krónikusnak írtak le, ezek a krónikus gyulladasok meddig maradnak meg? Ezeknek a talaján gyakran alakul ki komolyabb elváltozás? Indokolt a tükrözés vagy várjunk még és próbáljunk meg még valamit? Mondhatom neki, hogy ehet normálisan és ne joghurton meg zabon éljen? Köszönöm előre is a válaszát!

Dr. Plósz János válasza dyspepsia témában

Gyomor-nyombélfekély járhat erős fájdalommal, de nem feltétlenül szükséges velejárója. Ha 2021-ben endoscopos vizsgálat, akkor nem feltétlenül szükséges most újabb, de érdemes lehet Helicobacter pylori fertőzést keresni (kilégzési teszt vagy székletből H. pylori Ag kimutatás), pár hétig erősebb savcsökkentő szert használni. A diéta jelentősége szerintem túlértékelt, a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartásán és aszénsavas italok kerülésén kívül más korlátozást nem javasolnék.

Megválaszolva: 2023. április 05.

Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély

Gyomorürülési zavar és nehézlégzés
Tisztelt Dr. Úr/Nő! 7 hónapja gyomorproblémával küzdök, erős teltségérzés, felhasfeszülés, savas reflux, fogyás tünetekkel. Az első 4-5 hónapban aránylag jól...
Gyomortelítettség és reflux
Üdvözlöm, gyomortelítettség, bal bordaív alatti fájdalom, hányinger, esetenként hányás voltak a tüneteim, amellyel gasztroenterológust kerestem fel. Labor...
Dyspepsia, gyomor nyálkahártya...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr 4 hónappal ezelőtt jártam 3D ultrahangon, mert étvágytalan voltam és hányingerem is volt. A vizsgálat Hepatomegaliát,...
Émelygés
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! A problémám második terhességem alatt kezdődött. Az első trimeszterben gyakorinak mondható émelygés, hányinger nálam is...
Dyspepsia
Kedves Doktor Úr! Az orvos dypepsiát állapított meg a tünetek alapján, hányinger és hasfájás elleni gyógyszer írt fel, egy kicsivel jobb volt a helyzet...
GERD oesophagitis nélkül
Tisztelt Doktor Úr! 1,5 éve szenvedek refluxtól, amire hiába szedtem ppi-ket, sajnos egyáltalán nem hatottak. Próbáltam Esomeprazol 2x40 mg - ot, 3x1...