• Gyomorbajok

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.Úr/Dr.Nő! 29 éves férfi vagyok. Komolyabb gyomor problémáim kezdődtek 4 hónappal ezelőtt. Első napokban erős savas visszaáramlást éreztem, melyre háziorvosom felírt Noacid 40mg-ot. Ezt két napig szedtem, majd étkezés utáni erős gyomorfájdalmak miatt sürgősségire kerültem,ahol kikérdezés után azt mondták valószínűleg gyomorfekély, és szedjem tovább a Noacidot,valamint Ventert. Így is tettem, étkezésemre igyekeztem figyelni. Panaszaim nem múltak,egyre kevesebbet tudtam enni, minden étkezés után szörnyű teltségérzet,gyomorfájdalom, lefogytam 9 kg-ot (80-ról 71-re),szemem fehérje enyhén besárgult. Ezt követően mentem gasztroenterológushoz,aki vérvétel +negativ UH utàn Emozul 40 mg-ot írt fel, vérvételen Sebi 38,7 volt minden más jó ( orvos szerint Gilbert kór). 1 hónapig szedtem az Emozult, panaszaim nem javultak. Ezt követően gyomortükrözésre mentem,ahol "erosio pylorus-nál"™találtak. Orvos utasítására tovàbbi 1 hónapig szedjek Gelbra 20mg-ot +Ventert. Panaszaim ezután sem javultak. Történt időközben egy vastagbéltükrözés is,mely negatív lett. Illetőleg 3 hónapnyi szenvedés után magamtól elmentem hasi CT-re amely szintén negatív lett. 4 hónap után ott tartok,hogy minden vizsgálatom negatív, a gyomrom fáj,leginkább étkezések után, de állandósult a teltségérzet, a gyomor magasságában a felhasi rész megnőtt ,mely feszítő érzést okoz. Enni keveset tudok egyszerre, és ha elhagyom a protompumpagátlót pár nap múlva állandóan jön fel a sav a torkomig, teljesen mindegy mit eszek. Szemem fehérje továbbra is sàrga. Kérem adjon tanácsot,hogy mit tehetnék,merre volna érdemes még vizsgálódni, mert 4 hónapja teljesen megkeserítik az életem ezek a panaszok. Szeretném elhagyni a PPI-t, de már mindenféle alternatív megoldással próbálkoztam eredménytelenül (salvus, gyógyteák..)

        Dr. Plósz János válasza a korai teltségérzés témában

        A PPI mellé érdemes lehet prokinetikumot is használni (ezek a szerek gyorsítják a nyelőcső-gyomor ürülést, csökkentik a refluxot és a teltségérzést). Szóval a gyakori, rendszeres, kis étkezések és a PPI mellett 3x50mg Itopride használata segíthet (vagy a Cerucal ill. a Motilium, de ezek csak 1-2 hétig használhatók).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. augusztus 01., 21:06; Megválaszolva: 2019. augusztus 05., 19:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: